Свет

ЕУ ЋЕ СЕ РАСПАСТИ ДО 2040! Процурио ШОКАНТАН ИЗВЕШТАЈ немачког Министарства одбране!

Pixabay.com

Европска унија ће се распасти до 2040. године, а узрок је дупли удар: руски утицај и последице Брегзита од којих ЕУ неће моћи да се опорави. Ово је један од замишљених сценарија у тајном истраживању које је спровело немачко Министарство одбране

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Декаде несигурности могле би да изазову колапс Европске уније, што би даље довело до избијања сукоба широм континента, наводи се у најпесимистичнијем сценарију процурелог извештаја.

ТАЈНИ ДОКУМЕНТИ ЦИА: У овој земљи људи имају натприродне моћи

Овај досије, који је објавио дневник Шпигл, рађен је пуне две године, а верује се да је ово први пут да се немачко Министарство одбране упустило у тако комплексно истраживање. Анализа има 102 стране, а добила је име „Стратешка перспектива 2040“.

Спроведена је због страха од немогућности опстанка постхладноратовског глобалног система и све агресивнијег понашања Русије, почевши од агресије у Украјини, јавља Шпигл. „Стратешка перспектива 2040“ интерно је објављена у фебруару, али је одлучено да остане тајна и не излази у јавност.

Истраживање је пратила војна вежба немачке војске, која је симулирала безбедносне претње по земљу након колапса Европе какву данас познајемо. Трупе немачке војске виђене су како у тенковима вежбају одбијање напада недалеко од Мунстера. Вежбе су укључивале пешадијски батаљон, подршку из ваздуха и артиљерију.

1. СЦЕНАРИО – КОЛАПС ЕУ И НЕМАЧКА У РЕАКТИВНОМ МОДУ

У једном од њих, који је назван „Колапс ЕУ и Немачка у реактивном моду“, извештај описује свет у којем је проширење Европске уније пропало, а на снази је обрнут процес, те све већи број разочараних земаља излази из блока.

– Растући неред и анархија у хаотичном и конфликтном свету утицали су на драматичну промену безбедносне политике како Немачке, тако и целе Европе. Земље напуштају блок, а Европа губи свој утицај – наводи се у поменутом сценарију, који предвиђа „сукобе на неколико различитих страна“.

2. СЦЕНАРИО – ЗАПАД ПРОТИВ ИСТОКА

У другом сценарију, названом „Запад против Истока“, предвиђа се да ће поједине земље централне и источне Европе иступити из ЕУ и формирати сопствени „источни блок“, а све услед растућег утицаја Русије на те државе.

3. СЦЕНАРИО – МУЛТИПОЛАРНА КОНКУРЕНЦИЈА

У трећем сценарију, названом „Мултиполарна конкуренција“, екстремизам је у незадрживом расту, а истовремено поједине ЕУ државе почињу да прате „руски модел државног капитализма“ и тако „убијају“ глобализацију.

– Међународни поредак се убрзано урушава, свет какав знамо се мења услед деценија нестабилности, а успостављени систем вредности је потпуно промењен – наводи се у процурелом извештају.

Немци су предвиђали расплет ситуације у наредне две деценије на основу друштвених трендова и међународних конфликата. Бундесвер је разрадио три потенцијална сценарија колапса ЕУ.

Портпарол немачког Министарства одбране изјавио је да је истраживање „донело груба предвиђања, али да нигде није наведена вероватноћа остварења било ког од сценарија“, и одбио да детаљније коментарише детаље извештаја, за који је рекао да је поверљив.

Ко је за ЕУ војску?

Лидери Италије, Француске, Немачке, Мађарске, Финске и Чешке подржали су план заједничке војске ЕУ, заједно са многим истакнутим представницима власти у осталим ЕУ државама.

Немачко истраживање и извештај начињен на основу њега је у потпуној супротности са званичном политиком већине ЕУ лидера, који се залажу за дубљу интеграцију европских земаља у Унију, укључујући чак и могућност формирања европске војске. У томе предњаче немачка канцеларка Ангела Меркел и председник Француске Емануел Макрон, који позивају на већу интеграцију еврозоне.

И председник Европске комисије Жан-Клод Јункер рекао је да би „заједничке војне снаге дале додатну тежину и сигурност комплетно безбедносној слици Европе“.

У марту 2015. године Јункер је рекао да је „ЕУ неопходна заједничка војска како би била схваћена озбиљно на међународном нивоу“.

Међутим, тадашња чланица Уније и једна од водећних војних сила Европе Велика Британија снажно се успротивила таквом предлогу, који је тако „бачен на лед“. Након Брегзита предлог о ЕУ војсци је поново активан.

Фото: Pixabay.com
Извор: Blic.rs/Informer.rs