Регион

ИСТИНА О ЧУВЕНОЈ ПЕСМИ „ЂУРЂЕВДАН“ КОЈА ЈЕ НАСТАЛА У ВОЗУ ЗА ЈАСЕНОВАЦ: Она је била последњи вапај ИЗМУЧЕНИХ СРБА!

Кад су гладни и жедни Срби, који су на Ђурђевдан у вагонима транспортовани за злогласни логор, почели да запомажу, један Сарајлија је први пут запевао: “Прољеће на моје раме слијеће, ђурђевак зелени, свима осим мени…“

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Чувена песма “Ђурђевдан” настала је у “возу смрти”, који је путовао из Сарајева за Јасеновац, сведочи професор Жарко Видовић, историчар уметности из Сарајева, који је био у злогласном концентрационом логору 1942. године.

ЈУНКЕР: Очекујем да Србија постане чланица ЕУ до 2025. године

Како каже овај историчар, Србе су 1942. на Ђурђевдан затворили у сточне вагоне и, по наређењу НДХ, полиција их је повела на “ђурђевдански уранак”. Према његовим речима, на путу према казамату заточеници у вагонима без хране и воде почели су да падају у кризе због страха и неизвесности.

У општем хаосу, један од њих, за кога се тврди да је био члан сарајевске “Слоге”, из поноса и пркоса, први пут је запевао “Прољеће на моје раме слијеће, ђурђевак зелени, свима осим мени – Ђурђевдан је!”.

Усташе су због песме “Ђурђевдан” затвориле шибере на вагонима, а затвореници су остали без ваздуха на малом простору, збијени једни до других. Од 3.000, колико их је кренуло из Сарајева, у Јасеновац је стигло 2.000 душа, а њих две стотине је на крају рата преживело тортуру.

Касније је песму надоградио Горан Бреговић, а најпознатија је у извођењу „Бијелог Дугмета“. Такође, ова песма је незванична химна навијача Црвене звезде, као и слава кошаркашког клуба Црвена звезда.

 

Извор: Telegraf.rs