Србија

ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА СВЕ ВОЗАЧЕ: Ево шта ће се дешавати ОД ПЕТКА, будите на опрезу!

Саобраћајна полиција ће од петка, 10. фебруара, почети санкционисање возача који прођу возилом на црвено светло семафора испред раскрснице или обележеног пешачког прелаза, а на основу снимака забележених камерама система видео-надзора Града Београда.

Ово је још један вид контроле бахатих возача, који би додатно могао да регулише брзу и насилну вожњу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Камере које су постављене испред раскрсница или пешачких прелаза на којима је саобраћај регулисан семафорима, помоћу одговарајућег софтвера детектоваће возила која прођу семафор на знак црвеног светла и аутоматски бележити видео-снимак учињеног прекршаја.

Власнику, односно кориснику таквог возила биће упућен позив да у року од осам дана достави потпуне и тачне податке о идентитету лица које је учинило прекршај.

Уколико возилом у том тренутку није управљао власник, он је дужан да достави оверену писану изјаву на основу које се на неспоран начин може утврдити које лице је управљало возилом у време направљеног прекршаја.

За пролазак возила на црвено светло семафора, односно за незаустављање возила испред пешачког прелаза који је регулисан семафорима, Законом о безбедности саобраћаја на путевима прописана је новчана казна у распону од 20.000 до 40.000 динара или казна затвора у трајању до 30 дана, шест казнених поена и заштитна мера забране управљања возилом у трајању од најмање три месеца.

Према доступним подацима МУП од прошле године, ово министарство већ је поставило 633 камере на 262 локације у престоници. Тај број укључује 357 фиксних и 149 покретних камера, као и 127 „саобраћајних“ камера које су повезане на софтвер који аутоматски препознаје регистарске таблице.

Присутне у свих десет централних београдских општина, највише оваквих камера има на Новом Београду (63). Највидљивија раскрсница са четири „саобраћајне“ камере на овој општини је она на углу Булевара Михајла Пупина и Улице Милентија Поповића између хотела „Хајат“ и тржног центра „Ушће“. Исти број камера је и на раскрсници улица Јурија Гагарина и Др Ивана Рибара, као и на раскрсници Војвођанске и Гандијеве улице.

 

 

Извор: Информер