Регион

Мајке Сребренице: „Споменик Чуркину су подигли сви који размишљају као злочинац Младић“

Откривање споменика у Источном Сарајеву, под надзором власти Републике Српске, преминулом руском дипломати Виталију Чуркину, у знак захвалности за руско противљење усвајању Резолуције о осуди геноцида у Савету безбедности УН, изазвао је данас осуду Удружења мајке Сребренице.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Споменик су подигли они који размишљају као и злочинац Ратко Младић, као тај Рус Чуркин који је уложио вето на резолуцију о Сребреници у УН – изјавила је председница удружења Мајке Сребренице Мунира Субашић, преноси Јутарњи лист.

ШИПТАРИ БЕСНИ: Приштина објављује „рат“ Бриселу

Како је казала, одлука власти РС не изненађује, а фотографија покојног руског дипломате у УН, који је гласао против Резолуције о осуди геноцида у Сребреници, „висиће међу 10.000 нишана (надгробних споменика), као злочинац на стубу срама“.

Како се наводи, иницијатори су хтели да спомен обележје постави у Сребреници, али су се касније одлучили за Источно Сарајево.

– Тиме се шаље порука да је мир најбитнији. Русија и Чуркин су својим ветом на резолуцију послали поруку да је потребан мир, јер да је донесена резолуција да су Срби геноцидан народ, не би било мира – изјавио је председник Удруге Источна алтернатива РС-а Војин Павловић.

У понедељак је у Источном Сарајеву откривено спомен-обележје преминулом руском амбасадору у УН Виталију Чуркину, испред галерије „Кућански“.

Постављање спомен-плоче преминулом руском амбасадору у УН у Источном Новом Сарајеву организовало је Удружење грађана „Источна алтернатива“ уз подршку Амбасаде Руске Федерације у БиХ и општине Источно Ново Сарајево.

 

Извор: Vestionline.com/Tanjug