Русија

ЗА РУСЕ РАТ ЈОШ НИЈЕ НИ ПОЧЕО! Ово су три стуба операције!

Данас је 358. дан рата у Украјини. НАТО повећава производњу артиљеријске муниције за Кијев. Русија тражи седницу Савета безбедности УН о наводној саботажи „Северног тока“.

О томе у ком смеру иде рат у Украјини говорили су у јутарњем програму Курир телевизије члан Председништва СПО Александар Цветковић и пуковник проф. др Велибор Стевић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Као што је пролеће мало поранило тако се нажалост и ратна дејства убрзавају. Изгледа да није реч о чекању неког мартовског датума. Све назнаке су ту да офанзива може ускоро да почне – каже Цветковић.

Стевић сматра да је руско споро напредовање ствар тактике.

– Руска специјална операција се одвија по плану. Бахмут није неосвојив. Он је освојен, једино што војничка чизма још увек није тамо крочила. Руска тактика је: окружи, отвори коридрор и повремено дејствују по објектима. Бахмут је више извикани град. То је било железничко чвориште. Он јесте стратешки важан зато што су га толико изрекламирали. Имао је 75.000 а сада 10.000. становника – рекао је Стевић и додао:

– Бахмут је значајан за Русе зато што се налази на правцу дејства. Они су га окружили и остао је још само коридор за излаз, да би могло становништво да се евакуише. Бахмут је у принцупу освојени град. Путин је рекао да могу за један дан да дођу до Кијева, али није то циљ. У складу са борбеним дејствима тактика се мења: не прелазити брзо копненим јединицама. Иде се град по град. Зато и ратују толико дуго. Освајају 100 до 200 метара дневно како не би губили људство и технику.

Цветковић је инсистирао да се не сме користит израз специјална операција, јер је како каже реч о рату.

– Видимо да је изнад Кијева примећено шест руских балона који су оборени, што значи да се припрема ваздушни удар. Не можемо баш тако олако користити одређене појмове. Ово је апсолутно рат, а не специјална војна операција. Ако користимо те деминутиве то наводи на закључак да навијамо за једну страну у рату, што није добро, поготово ако је наша замља ту страну осудила у УН.

Цветковић се потом надовезао на уводно Стевићево изгалање о биткама за Бахмут.

– Ако је, како је колега рекао становништво Бахмута сведено са 75.000 на 10.000, то значи да је извршен злочин над тим становништвом. То заиста не можемо да правдамо ни офанзивом ни контраофанзивом. Уништен је један град. Замислите да из Новог Сада оде 70 посто становништва. Каква је то специјална операција када је град сасвим разорен? – констатовао је Цветковић.

Стевић сматра да је називање дејстава спецјалном војном операцијом у складу са војном терминологијом.

– То јесте специјална операција. То је војна терминологија. Јесте, због тога што није извршена тотална, делимична мобилизација и Русија није прогласила ратно стање, Када и ако буде велика руска офанзива и прогласи се ратно стање онда се креће у класичан рат. За Украјину ово је рат, као и за запад, а за Русију не, зато што нису употребљена сва расположива средства Руске федерације. Не треба да се стављамо ни на страну Русије ни Украјине, јер ниједна земља није признала независно Косово – тврди Стевић.

 

 

Извор: Курир