Издвајамо Свет

Микрочиповање људи је почело, ево зашто…

Микрочип Фото: Јутјуб

Иако су комерцијално доступни модели још у раним фазама развоја, и могу да ускладиште ограничену количину информација, микрочипови величине зрна пиринча биће усађени испод коже руку десет добровољаца који планирају да посете технолошки фестивал Паусе Фест у Мелбурну у Аустралији.

Чипови за ВИП посетиоце опремљени су НФЦ технологијом, која омогућава бежични пренос података на малим раздаљинама. Иначе се, између осталог, налази у паметним телефонима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Захват приликом којег ће микрочип бити убачен под кожу, између палца и кажипрста, не би требало да боли више од пирсинга или вађења крви.

Пре усађивања, у микрочипове ће бити ускладиштени подаци о тродневним улазницама за Паусе Фест, који би требало да буде одржан у фебруару следеће године.

Чипови су програмирани тако да могу да откључају врата објеката у које су смештени волонтери, теретане и радна места, али и као карте за јавни превоз.

У следећа четири месеца, волонтери ће их користити за свакодневно обављање споменутих активности. Затим ће током фестивала поделити стечена искуства у оквиру панел дискусије коју ће модерисати Кајла Хефернан.

Хефернан, која тренутно пише докторски рад на тему примене уградиве технологије, има већ два чипа у руци: један којим отвара врата своје куће, и други којим улази у канцеларију, пише  Next Web.

 

Извор:  TPORTAL.HR