Србија

МИНИСТАР ШАРЧЕВИЋ ОТКРИО: Ево када би ђаци могли да се врате у школске клупе

Министар просвете у Влади Србије Младен Шарчевић најавио је да би школе у Србији могле да почну са наставом у јуну, преноси Танјуг.

„То би могао да буде почетак јуна, имамо све спремно да то буде завршено до краја јуна“, рекао је он за вести телевизије Прва, преноси Б92.

Шарчевић је напоменуо да је забринут за више од 100.000 наставника који ће бити ризична група када почне настава.

Фото: Јутјуб

„Нисам вољан да се то деси брзо, школска година траје до 31. августа. Држава неће деци одузимати лето. Сви заслужују неку врсту предаха, мислим да имамо довољно времена“, казао је он.

Шарчевић је открио и до када ће трајати настава на даљину.

„Ако кажемо да ће цео април бити тврд са вирусом, остаје нам цео мај да се ситуација стабилизује. За то време ћемо радити наставу на даљину. И долазимо до тога да ће се по најлошијем сценарију деца у школу вратити почетком јуна. Тако нам остаје месец дана, да до краја јуна завршимо све, целу школску годину, закључно са малом матуром“, рекао је министар.

Говорећи о новинама у настави на даљину, министар је казао да је од 25. марта Министарство просвете добило предлог УНИЦЕФ-а за донацију и тражили су софтвер за наставу на даљину.

„Сада нови софтвер омогућује да наставник седи у свом дому и да камера покрива све што би се видело у учионици. Људе не излажемо ризику, а уместо седам кабинета снимања, имамо 70″, казао је он.
Шарчевић је појаснио како је дошло до тога да се његови сарадници заразе вирусом корона.

„Имали смо мањи радни састанак кад смо скинули маске и тад се све десило“, казао је Шарчевић.
О здравственом стању својих запослених, Шарчевић је рекао да је један његов сарадник у тешком стању, али није на респиратору.

„Двоје колега су били лакши случајеви и они су смештени на Звездари. Двоје коелга који су последњи заражени су на Сајму и чак раде одатле“, рекао је он.

Шарчевић је казао да он у договору са премијерком Аном Брнабић ради од куће већ неко време.

„Ми смо од првих дана смањили број људи на 10, тренутно само троје ради у дежурству“, појаснио је он.

Извор: sputniknews.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

април 2020.
П У С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930