Свет Србија

ХАГ ГАСЕ НА СВЕТОГ НИКОЛУ: 72 Срба осуђено на 1.138 година затвора! ХАШКИ ТРИБУНАЛ БИО НАЈВЕЋИ ЛОГОР ЗА СРБЕ!

Фото: Јутјуб

Међународни кривични суд за бившу Југославију 24-годишњи рад окончава 19. децембра. (Не)правда Срби до сада осуђени на готово 1.200 година затвора, а Хрвати, Албанци и Бошњаци заједно на троструко мању казну

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Међународни кривични суд за бившу СФРЈ 24-годишњи рад окончаће 19. децембра. Док Срби буду славили Светог Николу, светске бирократе, судије и тужиоци обележиће свечаном церемонијом крај рада Хашког трибунала, који је само до сада осудио Србе на 1.138 и по година затвора, а остале актере ратних сукоба – Хрвате, Албанце и Бошњаке заједно на троструко мању казну од 361 годину.

Трибунал ће, како су казали у том суду, одржати пригодни скуп 4. децембра 2017. у Њујорку, док је последњи академски симпозијум планиран за 18. децембар у Хагу. До краја новембра биће, како су навели, окончани сви првостепени и другостепени поступци будући да ће првостепена пресуда Ратку Младићу бити објављена 22. новембра, а последња жалбена пресуда у „случају Прлић“ 29. новембра. Епилог?

Оптужено је 161 лице, од чега 109 Срба, углавном највишег политичког и војног ранга у Србији, Републици Српској и Републици Српској Крајини. Куриозитет је и што је само председник Србије и СРЈ Слободан Милошевић оптужен, док су лидери Хрватске и БиХ Фрањо Туђман и Алија Изетбеговић избегли тужилаштво. Хашко тужилаштво је од других народа укључених у сукобе оптужило махом вође паравојних и терористичких организација које су пак након суђења ослобађане оптужби као што су Насер Орић, Рамуш Харадинај, Анте Готовина, Младен Маркач.

Пресуда генералу Младићу у среду
ДР РИСТИЋ: РАТКО МОЖЕ ДА УМРЕ НА ИЗРИЦАЊУ ПРЕСУДЕ

Дарко Младић, син генерала Ратка Младића, у ишчекивању пресуде 22. новембра каже да због претходних поступака сумња у непристрасност суда.
– Правни стручњаци и одбрана сматрају да је Ратко Младић одбрањен за најтеже тачке оптужнице – каже он и напомиње да је забрињавајуће понашање према здрављу генерала.

Доктор Велибор Ристић упозорио је да би „генерал, у случају да је неопходно његово присуство изрицању пресуде, био директно изложен високом ризику за појаву фаталних компликација као што су још један мождани удар, инфаркт или изненадна смрт“.

Бивши тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић каже за Курир да је Трибунал формиран кад је међународна заједница увидела да ратну машинерију у бившој СФРЈ нико не може да заустави.

– Вредност рада тог суда је и што је подстакао да се правосуђе у региону мобилише. Домаћи судови ће завршити процесе ратних злочина. Вредност је и што је Трибунал направио богату базу података на терену, а та архива је и нама доступна. Рад тог суда никоме није по вољи и говорити о бројкама је мач са две оштрице. И нама у тужилаштву доказ је био светиња – коментарише Вукчевић.

Адвокат Тома Фила рад Трибунала оцењује као катастрофалан.

– Тај суд био је правна наказа. Измислила га је тзв. међународна заједница, тачније најбогатије Америке, Велика Британија, Немачка и Француска, док је Русија, под пијаним Јељцином, била ослабљена како би Срби били означени као главни кривци. Трибунал је смишљен да понизи, унесрећи, ојади Србију по принципу „слаба Србија, мир на Балкану“. Једино смо ми испоручили своју елиту – председника, начелнике Генералштаба, генерале, министре као последњу стоку. Србија је понижена, али полако смо почели да се дижемо – закључује Фила.

И поред замерки на селективну правду коју је делио свих ових година осуђујући углавном Србе, из Хашког трибунала поручују да су поносни на свој рад.

 

Извор: Kurir.rs