Издвајамо Регион

ХРВАТСКО ЛУДИЛО: Самоубицу и ратног злочинца хоће да прогласе за свеца!

Фото: Јутјуб

Хрватска јавност је са неверицом прихватила смрт генерала Слободана Праљака.

Политички аналитичар Жарко Пуховски изјавио је у среду, након што је Слободан Праљак у хашкој судници попио отров, да ће Хрватска имати новог свеца јер ће Праљак бити прихваћен као светац пучком побожношћу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Хрватска ће имати новог свеца, он ће бити пучком побожношћу прихваћен као светац“, рекао је Пуховски на конференцији за новинаре „Насљеђе Међународног кривичног суда за бившу Југославију (МКСЈ) у свјетлу пресуде Прлићу и другима“. Додао је како је већ мало недостајало да то постане и Дарио Кордић, који је осуђен за злочине над бошњачким цивилима у Лашванској долини, а који је жив.

Пленковић оспорава одговорност Хрватске: „Помагали смо БиХ док је она била суочена са српском агресијом“

Пленковић је на ванредној конференцији за новинаре у Загребу рекао да је та пресуда неутемељен, да се коси са историјском истином и чињеницама, те је стога , како је рекао, за Владу Хрватске неприхватљива.

Хрватска влада, казао је, пружа пуну подршку хрватском народу у БиХ уз поруку да се треба орекнути будућности.

 

Поновио је да Хрватска у потпуности поштује територијални интегритет БиХ за који се све време залаже, те а ће свим будућим активностима водити рачуна да и даље буде „највећи заговорник европског пута БиХ“.

За Пленковић је неприхватљиво то што Хашки трибунал у пар дана није препознао повезаност некадашњег српског државног врха са пресудом Ратку Младићу, а данас алудира на везу између некадашњег руководства Хрватске за удруженим злочиначким одухватом у БиХ у случају „Прлић и остали“.

„То нити је истинито, нити праведно, нити је добро, нити природно. У политичком смислу такве квалификације не прихватам“, рекао је Пленковић.

Опширно говорећи о ратним дешавањима, Пленковић је хрватска војска ослободила велики део територије БиХ, чиме је, како је рекао, заустављен рат и омогућен дејтонско-париски споразум.

Рекао је и да је Хрватска годинама пружала уточиште стотинама хиљада избеглица из БиХ без обзира на националност.

„Хрватска је међу првима признала независност БиХ, а хрватски народ у БиХ је допринео својим учешћењем на референдуму у стварању темеља независности исамосталности БиХ“, казао је.

Гворећи о првом председнику Хрватске и ХДЗ-а Фрањи Туђману, Пленковић је рекао да је његовом државничком плитиком и конструктивним приступом омогућен мир у БиХ и да је он, како је рекао, најзаслужнији за то што „данас имамо слободу и независну Хрватску заједно са хрватским народом и бранитељима“.

„Његова политика према БиХ када је гледате реално и ражборито била је усмерена на то да се одржи њена тертироијана црловитост“, казао је.

Закључио је да хрватска влада сматра да се овом пресудом на погрешан начин алудира на улогу хрватског државног врха на ратна збивања у БиХ.

„Хрватска ни на који начин није учествовала у ратним десавањима у БиХ и зато је апсурдно да ни уједној правоснажној пресуду за бившу Југославије није утврђена одговорност Србије, а кроз појашњење низа злочина на великом делу територије БиХ што сведочи и доживотна казна Младићу“, рекао је Пленковић.

Упитан да коментарише однос Хрватске са бившим југословенским држава, Пленковић је рекао да се они развијају ју духу добросуседства, сарадње и подршке.

„Све земље су сада већ интегрисане у ЕУ и НАТО или су на еврпском и евроатлантском путу. На том трагу и у том оквиру Хрватска жели да период агресије окрене ка будућности при чем увек треба имати пијетет о жртвама, али и окренути страницу историје“, казао је хрватски премијер.
Напоменуо је и да би било добро, када се, како је рекао, одређујемо према историји да то буде са историјским чињеницама.

Јосиповић изненађен делом пресуде о УЗП

Бивши председник Хрватске Иво Јосиповић изјавио је данас да није изненађен одлуком Хашког трибунала у случају „Прлић и остали“, али је, каже, изненађен део пресуде према којој је Хрватска била умешана у рат и по којој је први председник независне Хрватске Фрањо Туђман био вођа удруженог злочиначког подухвата (УЗП) заједно са челницима тзв. „Херцег-Босне“.

„Волео бих да видим пресуду као целину јер је из медијских извештаја тешко говорити о аргументацији. Морам рећи да ме, када је реч о злочинима као таквим, пресуда не изненађује. Уосталом, ни одбране нису порицале саме злочине и мислим да је жалосно да су и јавност и политичари, па и медији у првом реду, концентрисани на неке политичке аспекте пресуде, а не на оне који највише заслужују да их се сетимо, а то су жртве“, истиче Јосиповић у изјави за Радио Слободна Европа.

Јосиповић сматра да све то што се, како је рекао, дешавало у рату било страшно, непотребно и да сваки злочин заиста мора бити кажњен.
Када је реч о заједничком злочиначком подухвату, Јосиповић наводи да он показује да „суд нема једнаке критеријуме“.

„Ту сам мало више изненађен за разлику од првог дела где нисам изненађен зато што можемо и о Милошевићевој (Слободан) и о Туђмановој (Фрањо) и о Изетбеговићевој (Алија) политици мислити шта год желимо, међутим, оно што се може је за приметити је да суд нема једнаке критеријуме. У предметима који су се тицали злочина који су починили Срби против Муслимана и Хрвата, није уочено да постоји такав злочиначки подухват, иако је историјски сасвим јасно да је Милошевић био мотор онога што се догађало“, оцењује Јосиповић.

Вулин: Пресуда ће имати последице на две земље и два народа

Министар одбране Србије Александар Вулин изјавио је да ће пресуда о Удруженом жлочиначком подухвату у БиХ од стране Републике Хрватске, оставити последице на две земље и два народа.

Хашки трибунал потврдио је данас казне свој шесторици оптужених високих функционера такозване републике „Херцег-Босна“ и Хрватског савета одбране (ХВО) у случају Прилић и правоснажно их осудио на укупно 111 година затвора, због удруженог злочиначког подухвата, са тадашњим хрватским државним врхом на челу.

Како је Вулин рекао, преноси РТС, за Србију је највиши интерес мир и стабилност и да српски народ има сва загарантована права.

„И за Србе је најважније да се ова пресуда ни на који начин не односи на нас. Свакако показује шта се догађало између Хрвата и муслимана тамо где нису били савезници, а тамо где су били савезници нико их није казнио за злочине над Србима. То оставља најдубљи утисак“, рекао је Вулин.

Према његовим речима, судећи по Хашком трибуналу – има злочина према Хрватима и муслиманима, а „једино нико није чинио злочине над Србима“.

„Хашки трибунал не заслужује поштовања јер никада није прихватио да су Срби били страдалници у рату и да за њих никада није успела да нађе правду“, истакао је Вулин.

Рихемберг: Не желимо да учествујемо, желе минуту ћутања за ратног злочинца

Након седнице Председништва Сабора на којој је усаглашена изјава хрватског парламента о хашкој пресуди тзв. „шесторци“, потпредседник Клуба заступника ГЛАС-а Горан Рихемберг огласио се на Фејсбуку поручивши да његова странка неће учествовати у инструментализирању Сабора.

„Самоубиство је извршио правоснажно осуђени ратни злочинац. Покушаји који долазе из врха ХДЗ-а да се Хрватски сабор инструментализира тако да на сутрашњем наставку седнице неком посебном изјавом одбаци правоснажну пресуду хашког трибунала, те да се за осуђеног ратног злочинца одржи минута ћутања потпуно су неприхватљиви и скандалозни, поручио је Рихемберг.

 

 

Извор: Ало.рс