Занимљивости Издвајамо

ЗАСТРАШУЈУЋЕ: Робот за четири сата научио да игра шах и победио НЕВИЂЕНИМ ПОТЕЗИМА!

Компјутерски програм АлпхаЗеро најновији је пример тога колико брзо се развијају роботи и вештачка интелигенција (АИ).

АлпхаЗеро је ове недеље постао најбољи играч шаха, који је победио други рачунар у маратону од 100 партија.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Међутим, оно што делује застрашујуће јесте чињеница да је АлпхаЗеро сам себе научио да игра шах за само четири сата. Једноставно су му дата правила игре и упутства да учи да игра тако да побеђује сам себе, преноси Даилy Маил.

Софтвер не само да је научио да игра, већ је развио потпуно иновативне тактике и потезе који нису забележени у више од 1.500 година колико шах постоји као игра.

Енглески шаховски мајстор Сајмон Вилијамс у шали је рекао да је 6. децембра АлпхаЗеро загосподарио светом шаха, али касније и поробио људе и претворио их у своје љубимце.

АлпхаЗеро је иначе програм компаније ДеепМинд коју је Гоогле купио 2014. године за 400 милиона фунти. Реч је о алгоритму који учи по принципу машинског учења. Што му се више податка да, то је паметнији и мења се новим знањима. Али, брзина којом постаје паметнији далеко је изнад свега што је могуће код људи.

Његове могућности неће бити важне само за играње шаха, већ и код спасавања људских живота. АлпхаЗеро се користи у болницама где анализира налазе пацијената с туморима у врату и мозгу, а на исти начин ће ова вештачка интелигенција бити све боља и бржа у анализирању налаза и бољем детектовању од људи.

Тако би зрачење могло да буде много прецизније, и са што мањом штетом за здраво ткиво. Исто тако, у другој болници робот анализира хиљаде налаза скенирања очију који се обаве сваке недеље.

Највећи проблем код АлпхаЗероа, ИБМ-овог Wатсона и сличних софтвера јесте питање приватности и контроле у оквиру предаје лекарских налаза огромног броја људи Гооглеу и сличним компанијама. Иначе, Гоогле наводи да сви подаци које ова компанија анализира могу да се дају на увид НХС-у (Националној здравственој служби).

 

 

Фото: Pixabay.com

Извор: 24sata.hr