Издвајамо Свет

ТРАМП ЗАРАТИО СА ЦЕЛИМ СВЕТОМ: Америчком председнику дојучерашњи савезници окренули леђа!

Након што је велика већина чланица УН подржала резолуцију којом се америчко признање Јерусалима као главног града Израела проглашава ништавним, председник САД побеснео. Прети осветом и ускраћивањем помоћи свима који су гласали против његове земље

Амерички председник Доналд Трамп у рату је са остатком света. Након што је у четвртак увече велика већина чланица УН подржала резолуцију којом се Трампово признање Јерусалима као главног града Израела проглашава ништавним, он је најавио освету свима који су гласали против његове земље.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Нема више пара

Трамп, који је умислио да зато што даје највећи прилог за рад УН заправо поседује ту институцију, шокирао се кад је схватио да је чак 128 од укупно 193 чланице гласало противно његовој вољи. Још горе му је пало то што су сви моћни савезници Америке, попут Британије, Француске и Немачке, гласали за резолуцију која осуђује потез САД. Уз Трампа је, осим Израела, стало само још седам земаља попут Тога, Маршалских Острва, Науруа и Микронезије.

– Велики број нација може да узима новац од нас, а онда гласа против нас на седницама Савета безбедности или Генералне скупштине. Узимају стотине милионе долара, чак милијарде долара, а онда гласају против нас. Е па, запамтићемо те гласове. Нека гласају против нас. Тако ћемо доста уштедети. Баш нас брига – рекао је Трамп, који је према наводима извора из Беле куће куљао од беса.

Претње је претходно упутила амбасадорка САД у УН Ники Хејли. Она је за говорницом на заседању Генералне скупштине УН пре гласања о резолуцији јасно поручила да њена земља неће да трпи „непослушност“ остатка света.

– Америка ће запамтити дан кад је нападнута у Генералној скупштини УН само зато што је остварила своје право као свака суверена земља. Никакво гласање у УН неће променити америчку одлуку о Јерусалиму, али ће се САД сетити тога кад буду поново позване да дају највећи светски допринос УН. Сетићемо се тога и кад нас друге земље буду позвале, као што то често чине, да плаћамо још више и да употребимо свој утицај у њихову корист – викала је Хејлијева за говорницом.
Она је истакла да ће гласање утицати на начин на који Американци гледају на УН и на земље које не поштују САД у УН.

Исход гласања и пре него што се он догодио одбацио је и премијер Израела Бењамин Нетанијаху, који је УН назвао кућом лажи.

– Јерусалим је наш главни град, наставићемо да градимо овде и друге амбасаде ће се преселити у Јерусалим – рекао је лидер Израела.

Представници те земље су, према извештајима западних агенција, пре заседања Генералне скупштине УН покушали да убеде неколико десетина земаља да се или уздрже од гласања или да не буду присутне. То је резултирало одсуством представника 21 земље са гласања, међу којима су биле Украјина, Грузија и Кенија, све које зависе од САД.

Десет милијарди мање за УН

Иначе, новим документом усвојеним у УН захтева се да се све државе придржавају резолуција Савета безбедности у вези са светим градом Јерусалимом и да не предузимају никакве мере у супротности са њима.

– Свака одлука која за циљ има промену карактера, статуса или демографске структуре Јерусалима, нема никакав правни ефекат, ништавна је и мора се ускладити са релевантним резолуцијама Савета безбедности УН. Такође, државе су обавезне да се уздрже од успостављања дипломатских мисија у Јерусалиму, у складу са резолуцијом 478 СБ УН усвојеном 1980 – наводи се у резолуцији Генералне скупштине УН.

Због те резолуције очекује се да Америка, која је највећи донатор УН, повуче своје донације. Та земља је прошле године дала више од десет милијарди долара за УН, што је петина укупних давања.

 

 

Извор: Информер.рс