Србија

СТОЛТЕНБЕРГ: Не разговарамо са Србијом о уласку у НАТО

Јенс Столтенберг (Фото: Јутјуб)

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг, на питање новинара Курира, изјавио је да се не одржавају никакви разговори између Србије и НАТО о уласку наше земље у Алијансу.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Нема никаквих разговора о чланству Србије у НАТО зато што је Србија јасно рекла да не жели чланство. Србија је одлучила да жели да буде неутрална и тежи ка члансту у ЕУ. НАТО то поштује и подржава“, рекао је Столтенберг одговарајући на питање нашег новинара, које је било једино из региона.

Столтенберг је рекао да ће садашње партнерство Србије и НАТО наставити да јача.
„Срео сам се са председником Вучићем неколико пута и потврђено је да ће партнерство наставити да јача“, објаснио је он.

Генерални секретар НАТО додао је да Србија и НАТО могу да имају партнерску сарадњу, слично као и са неким другим војно неутралним земљама.

„Важно је да схватимо да је за НАТО потпуно могуће да има добре, пријатељске односе са земљама које не теже чланству. Имамо добре односе са земљама као што су Шведска, Финска, Аустраија… и другим неутралним земљама.“, рекао је он.

Столтенберг се осврнуо и на руски хуманитарни центар у Нишу, у вези којег је протеклих месеци било пуно полемике и притужби на рачун Србије.

„Када је у питању Руски хуманитарни центар у Нишу, на Србији је да одлучи какав ће имати став. Поштујемо све одлуке Србије јер је она независна земља“, рекао је Столтенберг.

Иначе, Столтенберг је држао конференцију у бриселском седишту НАТО поводом самита министара спољних послова који ће се одржати у јулу, а на ком ће бити речи и о сарадњи НАТО са одбранама европских земаља.

 

Извор: Kurir.rs