Србија

„ЈА ИМАМ ДРУГАЧИЈИ СТИЛ ОД ПРАЉКА“: Шешељ открио на који начин ће се убити ако га испоруче Хагу

Лидер радикала Војислав Шешељ нема намеру да се враћа у Хаг, иако га следеће године чека изрицање правоснажне пресуде

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Председник Српске радикалне странке Војислав Шешељ изјавио је да се неће добровољно враћати у хашки трибунал, с обзиром да га је суд позвао да присуствује завршној речи Тужилаштва. У случају да га државни органи Србије испоруче и евентуално Хаг ипак осуди, Шешељ за Телеграф.рс каже има разрађен план за самоубиство.

Лидер радикала нема намеру да се враћа у Хаг, иако га следеће године чека изрицање правоснажне пресуде, што је потврдио председник суда Теодор Мерон. Он поручује да га Трибунал више уопште не интересује и да се тамо неће вратит добровољно.

– Мени је 13. децембра заказана жалбена расправа и ја сам одбио да идем – напомиње председник СРС за Телеграф.рс.

Како се наводи у саопштењу Механизма за међународне кривичне судове, који је наследио Трибунал, претрес ће почети уводним излагањем председавајућег судије, након чега ће уследити усмена аргументација Тужилашва и Шешеља у вези са жалбом, у случају да Шешељ присуствује претресу.

Бранилац у приправности је, како је наведено, већ именован како би се обезбедило да Шешељева процедурална права буду поштована, у случају да он одлучи да не присуствује претресу.

Међутим, после овога, Шешеља очекује и жалбена пресуда у првој половини идуће године.

– Нећу својом вољом да идем. Могу у Хаг само у ланцима да ме врате. Уколико ме режим испоручи, шта ја ту могу – истиче Шешељ.

Иако је првостепено ослобођен свих оптужби, Шешељ би могао да се суочи са осуђујућом пресудом. Како је његов сини посланик у Скупштини Србије Александар, је на Твитеру поздравио поступак Слободана Праљка, односно самоубиство хашког осуђеника, питаи смо лидера радикала да ли би поступио исто.

– Ја имам другачији стил. Ја то не радим у тренутку и готово. Када дође до тако озбиљних разлога, ја штрајкујем глађу. Ја сам три пута у животу штрајковао глађу, последњи је био 28 дана. Ја једноставно идем на то да умрем, ако не испуним оно што захтевам – објаснио је Шешељ за Телеграф.рс свој план.

Иначе, Трибунал у Хагу је 2016. године ослободио Војислава Шешеља оптужби за ратне злочине током ратова деведесетих, али тужиоци су се жалили.

 

Извор: Telegraf.rs