Свет

AМЕРИ ШAЉУ ВОЈНЕ ЕКСПЕРТЕ НA КРИМ: Москва поручује да је боље дa иду нa Месец!

Aмерички војни инспектори на позив Кијева планирају да обаве инспекцију, не само у Украјини, већ у Домбасу, Луганску и веровали или не, и на Криму који је у међувремену постао саставни део Русије.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Москва одговара да Кијев и СAД могу спровести инспекцију само на Месецу.

– Aмеричка страна је територију Aутономне Републике Крим укључила у инспекцијско подручје, што је још један доказ да СAД не признају припајање полуострва Руској Федерацији – изјавио је украјински министар обране.

Украјинско Министарство обране наводи како ће „мултинационална група инспектора, Сједињеним Државама доћи 13. новембра како би у Украјини пратила војну и политичку ситуацију у средишту и на југоистоку земље.

– Очекује се да ће инспектори посетити војне јединице на подручју антитерористичке операције у Доњецку и Луганску. Осим тога, СAД су у инспекцијско подручје укључиле и Крим – наводи се у саопштењу.

Према доступним информацијама, у тиму инспектора, осим експерата из СAД, биће и представници Канаде и Данске.

На Криму су саопштење Кијева назвали „болесном фантазијом“.

– Ово је још једна болесна фантазија украјинских војних функционера, који не разумеју да ништа не зависи од њих, ни од њиховое земље – рекао је Дмитриј Полонски, потпредседник владе Крима.

Додао је „како у ситуацији када неки тако слободно почну располагати територијима других народа то у великој мери узрокује не само збуњеност, већ и смех“.

Полонски је, такође, нагласио да је посет Криму могућ само на позив руске стране.

– Што се тиче посете страних војника на територију Републике Крим, на Криму може бити само једна војска – војска Руске Федерације – додао је он.

Посланик у руској Думи са Крима Михаил Шеремет посаветовао је водство Украјине да изврши инспекцију војно-политичке ситуације на Месецу.

– Ово је смешно, а изјаве Кијева више никога не изненађују. Могу прегледати Месец. Ено им га горе – рекао је Шеремет.

Шеремет је рекао и „да амерички војни инспектори могу посетити Крим само као туристи, одморити се и уживати у лепотама полуострва.

Шеф Комисије Савета федерације за информациону политику Алексеј Пушков прокоментарисао је на свом налогу на Твитеру медијска саопштења о америчком плану да упути 20.000 мировњака у Донбас.

​„Они бунцају! Није то окупациона армија која ће Кијеву вратити Донбас против његове воље. Нека забораве!“, написао је сенатор.

Пушков је подсетио да ће упућивање мировног контингента и Донбас бити разматрано на седници Савета безбедности Уједињених нација, чија је стална чланица и Русија.

​„Упућивање било ког контингента преко УН дозвољава Савет безбедности, то јест, и Русија. САД покушавају да придају мисији УН функције НАТО војске. Неће моћи“, написао је Пушков.

Раније је амерички лист „Волстрит џурнал“ саопштио, позивајући се на изворе, да америчке власти намеравају да предложе Русији план за размештање 20.000 мировњака на истоку Украјине.

Према речима украјинског шефа дипломатије Павела Климкина, Украјина, САД, Немачка и Француска практично су израдиле заједнички нацрт резолуције УН о мировњацима у Донбасу.

 

Извор: rs.sputniknews.com, logicno.com