Србија

ЦРНЕ ПРОГНОЗЕ ДР ТИОДОРОВИЋА: Имаћемо 7 – 8000 заражених на дан, а преминулих…

Ситуација са корона вирусом у Србији последњих дана је додатно ескалирала! Мислили смо да од горе не може бити, те да је преко 6.000 заражених и 30 умрлих врхунац који се не може премашити. Али смо се преварили. Из дана у дан нам стижу још драматичније бројке, а с повећањем броја заражених, очекује нас, нажалост и експлозија броја умрлих.

Ни наши стручњаци нису оптимистични. Крива свакако неће ићи силазном путањом, па према прорачунима у наредним данима бисмо нажалост могли да очекујемо и до седам хиљада новозаражених у дану. То јасно показују и објашњења чланова Кризног штаба зашто би крива још могла да експлодира.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Здравствени систем је на ивици опстанка. Међутим, ако се буду поштовале нове мере, сигуран сам да ће дати ефекта. Питање је само колико ће се то видети у цифрама, због тога што је вирус већ продро у породице. То је суштина. Вирус је ушао у породице и ту се не препознаје – рекао је епидемиолог Предраг Кон гостујући на РТС.

И проф. др Петар Кочовић, који помоћу математичких формула прати кретање пандемије корона вируса у целом свету, има прогнозе да смањења неће бити у наредним данима. Он објашњава, иако је у Србији крајем недеље регистровано више од 6.000 новоинфицираних, да сличне и веће бројке можемо очекивати и наредних дана.

Очекује ли нас више умрлих?

Сада када је ситуација изразито неповољна, осим броја заражених који сваког дана руши рекорд претходног дана, многи се питају да ли ће се то ускоро прелити и на број умрлих. Нажалост, одговор је и више него известан. Број пацијената на респиратору данас је био рекордан и износио је 212, што је више него данима раније, а број хоспитализованих драматично расте из дана у дан, те је на болничком лечењу тренутно чак 6.214 особа, што је највише до сада!

Ако имамо у виду да је смртност овог вируса у нашој земљи тренутно 0,99 одсто, једноставном рачуницом долазимо до црне бројке да бисмо у наредним данима могли нажалост да имамо и око 50-60 умрлих у једном дану! Управо се на тежу клиничку слику оболелих осврнуо и епидемиолог др Бранислав Тиодоровић.

– Већ је иза нас далеко несигурна и неповољна ситуација, значи да ћемо од данас па наредних дана верујем до краја недеље имати стални прилив нових болесника – истакао је др Тиодоровић за РТС.

Он је навео да све људе мора да забрине податак да је пре два дана умро млад човек из Ниша, који је 1975. годиште, што значи да су и млади угрожени. Преминуо је и пацијент из Лесковца, 1970. годиште.

– Траје страшна битка за животе из минута у минут – поручује Тиодоровић.

Ако је за какву-такву утеху, према тренутно доступним подацима, стопа смртности у овом трећем таласу короне је мања него у претходна два.

Наиме, према подацима проф. Кочовића, стопа морталитета у првом таласу износила је 2,93 одсто (329 преминулих на 11.227 оболелих), у другом 2,33 одсто (494 преминулих на 21.181 заражених), а у садашњем трећем „само“ око 0,53 одсто.

Ипак, тек ћемо за десетак дана имати реалнију процену стопе морталитета у овом последњем корона удару.

Извор: Блиц