Србија

АЛАРМАНТНА СИТУАЦИЈА! Епидемија малих богиња се отргла контроли, дневно ће по 100 људи бити заражено!

Фото: Pixabay.com

Мале богиње се муњевитом брзином шире Србијом, а епидемиолози упозоравају да уколико се интензитет заразе настави, дневно ћемо имати и по 100 новооболелих пацијената

Једна заражена особа морбиле може да пренесе на 15 других, а вакцинација ММР вакцином је једини вид заштите од болести која може бити смртоносна.

Из КБЦ „Земун“ поручују да је ситуација под контролом с обзиром на епидемиолошку ситуацију.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Посете нису обустављене. Болесна деца се изолују у посебне просторије и нису у контакту са другом децом која нису заражена морбилама. Од јутрос је на одељењу педијатрије изоловано шесторо малишана који имају вирус малих богиња- рекао је директор Драгиша Стојановић.

Особе које нису вакцинисане, не само да су у ризику од оболевања већ и од компликација болести. Имунолошка заштита грађена годинама највише је угрожена у предшколском узрасту, где је и најопасније ширње заразе. Оно чега су се епидемиолози прибојавали се и остварило, а из Градског центра за јавно здравље поручују да су главни центри ширења заразе поред предшколских установа и Универзитетска дечја клиника у Тиршовој и Институт за мајку и дете.

– Епидемија узима маха, у Београду је према последњем пресеку 207 оболелих особа међу којима је највише деце и особа преко 30 година. Заражене су углавном невакцинисане особе, а како родитељи сада децу воде директно у Тиршову и Институт за мајку и дете, у ходницима се заразе и здрава деца- кажу из Градског завода за јавно здравље.

Кампања против ММР вакцине је „одрадила своје“ и стручњаци сматрају да је ово цена коју сада плаћамо. Број нових пацијената из дана у дан варира, а према речима лекара из КБЦ „Драгиша Мишовић“, сваки случај сматрају алармантним.

– Код нас на лечењу има деце константно, као и особља, вакцинисаних и невакцинисаних. Није праведно према најмлађима који не могу сами да одлучују, да у њихово име родитељи реше да их лише вакцине, под ко зна чијим утицајима- рекао је проф. др Радислав Шћепановић.

Иначе, да би деца и особе које оправдано из здравствених разлога не могу да приме вакцину, проценат вакцинисаних мора премашивати 95 одсто, епидемиолози упозоравају. Према подацима „Батута“ бележи се повећан обухват деце предшколског и школског узраста ММР вакцином ( од навршених 12 месеци до навршених 14 година) који износи 91 одсто.

Фото: Pixabay.com
Извор: Informer.rs/Blic