Издвајамо Свет

ЗАПАД У СТРАХУ: Русија има ЕМП оружје, припреме за велики рат су већ очигледне

Усред свих недавних страхова о томе да Северна Кореја прави оружје са електромагнетним пулсом (ЕМП) којим би могла нарушити америчку електронску основу, друга потенцијална претња се игнорише- нови руски програм ЕМП оружја “Алабуга”.

Руски медији описују програм који изгледа да има за циљ развијање тактичког ЕМП оружја које би утицало на малу област, а не стратешког оружја које би онемогућило, рецимо, читаву електричну мрежу једне нације.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

“Једна компонента програма подразумева развој ЕМП ракете, која емитује електромагнетни пулс од 200 до 300 метара изнад непријатељске позиције помоћу, високофреквентног електромагнетног генератора високог напона“, наводи се у чланку у “Россиyскаyа Газета”.

“Овај ЕМП би створио поље ултра високе фреквенције (УХФ) од око 3,5 километра, не само онеспособљавајући компјутере, радаре, системе за комуникацију и прецизно оружје, већ их и чинећи неупотребљивим, оштећујући њихове електронске компоненте. Иако овај систем није смртоносан и не изазива штете ефекте на људе, електромагнетни ефекти ракете (до 100 гигавата) су упоредиви са нуклеарним оружјем.“

Америчка војска је такође превела чланак из “Свободнаyа Пресса” на тему руског ЕМП оружја дизајнираног да обори авионе.

“Ранетс-Yе је заснован на МАЗ-543, тежине око 5 тона. Ранетс-Yе је у суштини земља-ваздух систем кратког домета у ком елемент за убијање није ракета, већ купа од 60 степени са 500 мегавати СФХ зрачења које траје 20 наносекунди. Овај ЕМП је у стању да неутралише све авионе, крстареће ракете и сваку муницију са електроником. У домету од 8-14 километара, ЕМП уништава електричне компоненте и омета електронику у домету и до 40 километара. Ранетс-Yе се састоји од дизел генератора, генератора електромагнетног пулса и радара за циљање. Овај систем је такође способан да се интегрише у мрежу ваздушне одбране, како би добили податке о циљању.“

Руски медији су сугерисали да би “Ранетс-Yе” био врло ефикасан као оружје ваздушне одбране против стелт авиона и дронова. Ипак, руски медији су такође истакли да руска војска није усвојила “Ранетс-Yе” јер му је потребна директна линија погледа на мету, и зато што му је потребно двадесет минута да напуни своје кондензаторе између пулсева.

У међувремену, САД раде са сопственом ЕМП оружју. Пројекат ЦХАМП (Цоунтер-елецтроницс Хигх-поwеред Мицроwаве Адванцед Миссиле Пројецт) има за циљ да монтира микроталасни емитер на крстарећу ракету.

Такво оружје је рекламирано као мање насилно средство за онемогућавање електронике на севернокорејским ИЦБМ пре него што би оне могле бити лансиране на САД. Критичари одговарају да ако Америка нападне севернокорејско оружје за масовно уништење, могла би од самог старта користити и конвенционалну муницију.

 

Извор: Wебтрибуне.рс