Србија

Министар здравља се хитно обратио нацији: „Молим вас људи, много је битно“

Београд — Имамо шансу и на добром смо путу да на лето коронавирус ставимо под контролу, изјавио данас министар здравља Златибор Лончар.

Он је изјавио да је данас почела ревакцинација кинеском вакцином, која ће бити дистрибуирана оним местима на којима се и давала. Такође, рекао је Лончар,јутрос су стигле и додатне количине „Спутњика В“, руске вакцине.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Грађани су схватили значај ревакцинације“, рекао је Лончар који им се и захвалио.

Према његовим речима, ако овако наставимо до лета имамо шансе да ставимо коронавирус под контролу, а тада ће грађани моћи да раде оно што воле – да иду на море.

Лончар је међутим упозорио грађане да нема опуштања после прве дозе. „Молим вас, много је битно. Мора да прође време до ревакцинациј и након тога још неколико дана да би се створила антитела“, рекао је министар здравља.

У петак поподне, знаћемо више када ћемо моћи да почнемо да причамо за колико времена ћемо моћи да оспособимо „Торлак“ да прави руске вакцине, бар у некој фази. По неким проценама то би могло да буде за два до три месеца. За око седам месеци тек, та вакцина би могла од почетка да се прави у Србији, објаснио је он.

Упитан да ли се епидемиолошке мере у Србији поштују, Лончар је био јасан: „Мере се не поштују. На седници ћемо направити анализу. Свима је јасно да ако имамо овакве резултате, да се мере се не поштују, треба нам још времена.“

Апеловао је на опрез, поготово јер иду празници, Сретење, када ће већи број људи сигурно похрлити ка планинама, одакле је зараза и дошла ка градовима након новогодишњих празника и зимског распуста. Деца су добро прошла, али старији суграђани не, додао је Лончар.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92