Издвајамо Регион

ОВАКО БИ ДАНАС ИЗГЛЕДАЛА ЈУГОСЛАВИЈА: Обновљена и уједињена била би међу ТОП државама Европе! (ВИДЕО)

Крајем ове године навршиће се тачно 100 година од формирања Краљевине СХС, односно почетка Југославије.

Занимљиву анализу на Јутјубу је направио Џозеф Писнети, који се запитао „шта би било кад би било“ и како би данас изгледала обновљена и уједињена Југославија?

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је објавио анализу у видеу на свом каналу „Реал Лифе Лоре“, где иначе објављује едукативне и занимљиве видее.

Аутор је посебно нагласио чињеницу да скоро 2,4 одсто територије Босне лежи на минама.

Када би се поново родила Југославија би имала нешто више од 20 милиона становника, чиме би аутоматски ушла у Топ 10 највећих држава Европе када је у питању становништво и била би на осмом месту.

Подсећа да би нова Југославија имала мање становника него 1991. године када је забележено нешто више од 23 милиона становника.

Када је у питању етнички одстотак који би Југославију чинио он би изгледао овако: у земљи би живело 35 одсто Срба, 20 одсто Хрвата, 11 одсто Албанаца, 9 одсто Бошњака, осам одсто Словенаца, шест одсто Македонаца, један одсто Црногораца и 10 одсто осталих.

Религијски, Југославију би чинило 43 одсто православних, 27 одсто католика, 22 одсто муслимана и осам одсто атеиста, агностика и осталих мањих верских група, а била би величине Велике Британије.

Бруто национални производ износио би 191.045.000.000 долара, што би Југославију позиционирало на 53. земљу на свету када је у питању економија.

Војску би чинило око 230 хиљада припадника, а пет највећих градова би били Београд, Загреб, Сарајево, Љубљана и Скопље.

 

Извор: Курир.рс/ Аваз.ба