Издвајамо Свет

ШТРАХЕ ПОДРЖАО РЕПУБЛИКУ СРПСКУ: Срби у РС имају право на самоопредељење!

Аустријски вицеканцелар Хајнц-Кристијан Штрахе рекао је данас да поштује суверенитет БиХ, али и право народа на самоопредељење.

Од Дејтонског споразума постоји државна структура босанско-хрватске федерације и Републике Српске. Оба дела земље бирају свог председника и парламент.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Десет кантона има сопствене законе и извршну власт – рекао је Штрахе, одговарајући на критике колега политичара због изјава о Републици Српској.

Штрахе је подсетио да до данашњег дана постоји и међународни мандат са високим представником.

– Али ми исто тако поштујемо и право на самоопредељење народа за одржив и неопходан мировни процес – рекао је данас Штрахе за аустријски радио.

Штрахе се нашао на удару критика колега политичара због изјаве да Република Српска има право на независност, као и да БиХ не може да функционише као држава.

– Желео бих да знам зашто међународна заједница инсистира на мултиетничкој БиХ? Данашња БиХ не може функционисати – рекао је Штрахе раније, подсећа лист Политико.

Он је тада рекао да међународна заједница штити земљу вештачки створену путем насиља и која не одсликава жеље народа, као и да је Република Српска једини дио БиХ који функционише.

 

 

Извор: РТРС