СРБИЈА ЈАВЉА

МИЛИЈАРДЕР УПОЗОРАВА ЦЕО СВЕТ: Не наседајте! Ово је највећа превара свих времена!

Цео свет нашироко прича о криптовалутама, али и даље постоји велики број људи који сматра да је све једна велика превара.

Један од њих је и милијардер Пол Сингер који чак упозорава своје клијенте да се држе подаље од биткоина и других крипртовалута.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Сингер, који стоји за „Елиот менаџемента“, хеџ фонда вредног три милијарде долара, у писму клијентима користи акроним WТХИТ (на енглеском „Wхат тхе хелл ис тхис“, што значи „Шта је ово, до ђавола“) као синоним за криптовалуте.

„Страх од тога да ћемо нешто пропустити је помогло раст WТХИТ. У историји која буде написана криптовалуте ће се описивати као најбриљантнија превара у историји“, наводи се у саопштењу Фонда. У писму је објаснио шта све сматра да није у реду са криптовалутама.

„Сви смо се смејали примитивним племенима која су користила камење или свиње као валуту. Па, смејте се колико хоћете, али камен или здрава свиња јесу нешто стварно. Криптовалуте су ништа изузев маркетиншке моћи изумитеља, финансијера и других који воле идеју о куповини црне кутије (која је очито празна) по цени аутомобила „киа“ и сањању да ће се она претворити у „мерцедес“. Било је тренутака када су ти снови материјализовани за само неколико сати. То није само мехур. То није само превара. Ради се можда о спољашњој граници, о ултимативној способности људи да ухвате етар и да се надају да ће га јахати до звезда“ пише у писму.

Фото: Pixabay.com

Није први пут да Фонд и Пол Сингер критикују криптовалуте. Још 2013. године су почели са критикама, али је вредност криптовалута од тада драстично порасла све до почетка ове године.

Фонд у писму цитира капиталисту Авија Теванијана који је рекао да „знамо да ће само 21 милион биткоина бити створен“.

Према „Елиот менаџменту“ то није тако, јер софтвери који подржавају криптовалуте могу да доведу до стварања повећања количине криптовалута кроз процес зван „форкинг“.

„Биткоин и његови рођаци су у суштини апсолутно и потпуно ништавило, не постоји ограничење за биткоин осим спољних граница људске лудости“, наводи се.

 

Извор: Курир.рс/Бизнис инсајдер/Инвестопедиа