Регион Србија

ЈЕЗИВО УПОЗОРЕЊЕ! Срби су у опасности! Предлог о промени граница на Балкану крије паклене планове за Србију и Републику Српску!

Предлог о новој подели граница на Балкану могао би да садржи опасну замку за Србију, стварајући алиби великим силама да поново оптуже Београд за експанзионистичку политику.

Предлог о новој подели граница на Балкану могао би да садржи опасну замку за Србију, стварајући алиби великим силама да поново оптуже Београд за експанзионистичку политику.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

План који је у виду нон-пејпера словеначки премијер Јанез Јанша наводно предао председники Европске комисије Шарлу Мишелу предвиђа стварање великих националних држава – Србије, Хрватске и Албаније, обједињујући простор на коме живе ови народи, а подразумева престанак постојања БиХ, односно поделу ове земље на три посебне државе.

Према плану, за који су сви негирали да постоји у званичним дипломатским круговима, а који су словеначки медији објавили, на подручју БиХ настале би три државе, од којих би хрватски и српски део могао евентуално да се припоји Хрватској и Србији, док би Бошњаци формирали своју сопствену државу. Косовско питање решило би се припајањем јужне српске покрајине Албанији, уз посебан статус за север на коме већински живе Срби и овај део споразума представља можда и највећу опасност по Србију.

Рат и мир

У целој причи, тешко је поверовати да би иједна велика сила дозволила Србији да прошири своје границе западно од Дрине, да је ово заиста предлог Јанеза Јанше и Словеније која се не пита ни за шта и да би промена граница могла да прође мирно или донесе трајни мир у региону. Што се овог последњег тиче и сам Додик је признао ко контролише ситуацију.

– Зашто се БиХ не би могла мирно разићи? Ево, ако Американци кажу да неће бити сукоба, ко је тај ко ће смети да крене против воље Вашингтона и осети њихов гнев како су нама неколико пута претили. Залагаћу се за разлаз БиХ јер је та земља нефункционална и Србима је у њој намењена улога талаца и дежурних криваца којима ће доминирати Сарајево – навео је Додик.

Како год било, сукоби на овим просторима најчешће и нису зависили од народа који ту живе већ од неког спољашњег фактора, али то што су нашли добро топовско месо овде које троше за своје интересе, апсолутно је наша кривица. Крв Балканаца увек је била јефтина.

Американци реаговали

Америчка амбасада у Сарајеву експресно је реаговала и навела, у саопштењу, да никакве промене граница и нарушавање територијалног интегритета не долази у обзир.

Поставља се питање коме у овом тренутку одговара да узбурка страсти на Балкану јефтиним национализмом и причама о границама. Србија све више јача, економски и војно, а геополитичка ситуација развија се у све повољнијем правцу за Београд.

Сам председник Вучић наводи да Србија такође нема потребе да жури са решавањем косовског питања. Јасно је да време ради за нас. Природан положај Србије као стожера региона поново је дошао до изражаја и ту утицај српског руководства не може остати занемарен, за сваког објективног посматрача. Уосталом, и сами хрватски медији назвали су Вучића лидером региона, а можда и Европе. То многима даје мотив да се Србија саплиће разним врстама субверзија и поново увлачи у клопке из деведесетих какве смо тада, као по правилу, оверавали једну за другом.

Ситна слова у уговору

У сенци предлога, за који би наивно могли претпоставити да ће Србима донети добро, остала је потпуно неприметна чињеница да се заправо предлаже уједињење само једног дела Републике Српске са Србијом, а не целог српског ентитета, а на све то би нам се и граница Албаније нашла код Прешева. Случај са деобом Републике Српске све више „мирише“ на нови покушај њеног укидања.

Вучић се није упецао

Председник Србије Александар Вучић, најпре, није желео да се изјашњава о овом предлогу јер, како каже, није видео никакве мапе, нити чуо за било каква решења која се тичу промена граница.

– Нисам чуо, нити видео. Не могу да кудим тај предлог, а не могу ни да кажем нешто позитивно, јер не знам како изгледа – каже Вучић.

Он је указао и на лицемерје дела јавности, политичара и лажне елите која је одмах напала било какав предлог промене граница, јер су како председник наводи, помислили да би Србија могла нешто да добије.

– Видите, одмах су напали предлог јер мисле да би то могло бити нешто добро за Србе, а велика Албанија им не смета- констатовао је Вучић и додао да Србија поштује територијални интегритет БиХ и суверенитет Републике Српске у оквиру те земље.

Вучић закључује да Србија тражи сарадњу, суживот и мир са свима, али и правично решење за Србе где год живе, а не понижење српског народа, као највећег, како би се испунили интереси свих других.

Старе замке

После свега, делује да је уздржаност коју је показао државни врх Србије најбоља могућа реакција на провокативан предлог који би могао бити искоришћен управо насупрот Београда и никог другог. Свако деловање које би ишло у прилог промени граница могла би се обити о главу управо Србима.

Западне силе, али и земље региона, искористиле би то и схватиле као сигнал за активирање нове кампање о наводном великосрпском национализму великосрпском национализму, али и тумачили као спремност Србије да тргује одређеним деловима своје територије.

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс