Издвајамо Свет

ТО ЈЕ ЊИХОВА ПРАВДА: Американци се сад „сетили“ да тужилац суда за ОВК 31. МАРТА ИДЕ У ПЕНЗИЈУ!

Главни тужилац суда за злочине ОВК Дејвид Швендимен саопштио је да ће 31. марта напустити ту дужност

Он је рекао да ће то учинити зато што га, као пензионисаног службеника администрације САД, на то обавезује амерички закон.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У изјави достављеној Бети, Швендиман је негирао да је дао оставку или да је његов одлазак последица његовог досадашњег рада.

Швендиман је формално пензионисани службеник америчког Министарства правде који је, преко Стејт департмента, био активиран ради службе у суду за злочине ОВК у Хагу.

Швендиман је назначио да се његов одлазак мора десити зато што америчка администрација не може да занемари његов статус пензионера који је поново позван у службу – нешто што му закон не дозвољава да промени, без обзира колико он желео да остане.

Он је навео да је о томе обавестио Европску унију, како би што пре могао да буде пронађен његов наследник.

До именовање новог главног тужиоца, ту дужност ће обављати досадашњи Швендименов заменик Кваи Хонг Ип, саопштило је хашко тужилаштво.

– Најважније да се каже је да не дајем оставку. Искрено речено, био бих срећан када би ми закони САД дозволили да останем. Међутим то није случај и следом тога морам не својом вољом да напустим позицију коју држим с поносом и части. Такође, не одлазим због незадовољства мојим деловањем или радом Специјализованог тужилаштва, напротив. Ради се само о промени како то предвиђа закон, ништа више – изјавио је Швендимен.

Он је саопштио да његов одлазак „не значи промену у курсу или у подршци раду“ тужилаштва и суда из „САД или Европске уније или међународне заједнице у целини“.

Швендимен је навео да његов одлазак са дужности неће утицати на рад тужилаштва и да „нико ко је одговоран за злочине… не би требало ни за секунд да помисли да одлазак има било шта са мањком посвећености истрагама“.

Швендиман је за главног тужиоца био постављен 2016 суда за злочине ОВК. Суд до сада није подигао ниједну јавну оптужницу.

Како је званично најављено, суд за злочине ОВК ће „водити судске поступке о наводима који проистичу из Извештаја Парламентарне скупштине Савета Европе… од 7. јануара 2011, у којем се износе наводи о тешким прекограничним и међународним кривичним делима“.

У том извештају, специјални известилац Савета Европе Дик Марти писао је о злочинима ОВК над отетим Србима на Косову и у Албанији и изнео сумње да су некима од њих у Албанији вађени органи којима је касније трговано.

Наводе из Мартијевог извештаја истраживала је, пре формирања суда, специјална радна група ЕУ коју је предводио амерички правник Клинт Вилијамсон.

Пре одласка са те дужности, Вилијамсон је потврдио да је пронашао доказе за неке од тврдњи изложених у Мартијевом извештају.

За председницу суда изабрана је бугарска правница Екатерина Трендафилова, а за потпредседника постављен је Кит Рејнор из Велике Британије.

Судије већа Уставног суда при специјалном суду су Роланд Декерс из Холандије, Ен Пауер-Форд из Ирске, Видар Стенсланд из Норвешке.

Судије специјалног суда су Антонио Балсамо из Италије, Кај Амбос из Немачке, Кристоф Барте из Немачка, Михаел Боландер из Немачке, Емилијо Гати из Италије, Никола Гију из Француске, Томас Лакер из Немачке, Гинел Метро из Швајцарске, Владимир Микула из Чешке Републике, Андрес Пармас из Естоније, Мишел Пикар из Француске, Кенет Робертс из Канаде, Чарлс Смит из САД, Мапи Фелд-Фоља из Холандије и Кристина ван дер Вајнгарт из Белгије.

 

 

Извор: Тањуг