Издвајамо Србија

ДАЧИЋ: Ја бих повукао потпис “нећете ЗСО, нећемо ни ми остатак споразума, враћамо српске институције на КиМ!”

Ивица Дачић (Фото: Јутјуб)
Србија неће ићи испод онога што је обавеза свих земаља – да поштује своје интересе и принципе међународног права, поручио је министар спољних послова Ивица…

Србија неће ићи испод онога што је обавеза свих земаља – да поштује своје интересе и принципе међународног права, поручио је министар спољних послова Ивица Дачић. Каже да ће предложити председнику Вучићу да повуче потпис са Бриселског споразума. Дачић наводи да Србија има озбиљније ствари од реконструкције Владе и да социјалисти „не воле промене“.

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да ће предложити председнику Србије Александру Вучићу да повуче свој потпис са Бриселског споразума.

„Постоји клаузула, потписали сте уговор… Ја бих повукао свој потпис и рекао: ‘нећете ЗСО, па добро, нећемо ни ми остатак споразума, враћамо се на претходно стање, а то је повратак српских институција на Косово и Метохију’“, рекао је Дачић новинарима и додао да је већ предлагао председнику повлачење потписа, али да ће то сада поново да учини.

„Вучић је превише толерантан“, рекао је Дачић, али и додао да не жели да износи ставове који могу да одмогну председнику.

Србија неће ићи испод онога што је обавеза свих земаља – да поштује своје интересе и принципе међународног права, рекао је Дачић и додао:

„Тешки су састанци са Албанцима, много ће тешко њима да буде са оваквим Вучићем, који је разочаран односима међународне заједнице и који је суочен са лажним вестима да ћемо да признамо Косово“, рекао је Дачић.

На питање како је Вучић реаговао на идеју о повлачењу потписа, шеф дипломатије је узвратио да не може то да каже.

Кад је реч о ЕУ, шеф дипломатије каже да они нису свесни да тиме што помажу Албанцима, што воде такву политику, не одмажу Србији, већ само себи, јер је то „један фактор нестабилности“.

„Недоследна политика Приштине“

Ивица Дачић је рекао и да Приштина води непринципијелну и недоследну политику и да манипулише ставовима у разговорима са представницима међународне заједнице.

Представници Косова, каже Дачић, кроз Арапску лигу и друге исламске организације, манипулишу тиме да су Албанци муслимани и говоре о томе да сви муслимани треба да признају Косово.

„А када су били у посети Израелу рекли су да би отворили своју амбасаду у Јерусалиму и да би га признали као престоницу када би Израел признао Косово, што је потпуно супротно свим муслиманским ставовима. Шта сад то значи, каква је то принципијелна политика?“, рекао је Дачић.

Такође, навео је и да је косовски министар спољних послова Беџет Пацоли писао писмо Коморима, у којем наводи да подржавају ту острвску државу у бобри против Француске за територијални интегритет.

„Што то не каже Французима? Што Косово не дође на Арапску лигу па каже о Јерусалиму то што има да каже? Па, да видим која ће муслиманска земља касније да их призна“, рекао је Дачић.

„Пустите нас више с променама у влади“

Дачић, који је и лидер СПС-а, каже да Србија има озбиљније ствари од реконструкције владе и да социјалисти „не воле промене“.

Дачић је новинарима рекао да Србија има озбиљније проблеме од реконструкције владе, као што је бриселски дијалог.

„Питајте ме оно што је важно. За ово што је неважно питајте неке друге, ионако немају шта да раде, па се препуцавају по новинама“, рекао је Дачић одговарајући на питања о дијалогу и о променама у влади.

На констатацију да је он, ипак, члан ове владе, додао је да он није тај који прича о реконструкцији.

„Рекао сам и премијерки Ани Брнабић да, што се нас тиче, не мора уопште да разговара са нама. Ми не волимо промене. Пустите нас више с тим“, рекао је Дачић.

 

 

Извор: РТС