Издвајамо Србија

Да их вечно памтимо! ХЕРОЈИ СА КОШАРА ДОБИЛИ МУРАЛ У НИШУ (ФОТО)

Борци који су држали караулу Кошаре, бранећи Србију од копненог напада из Албаније 1999. године, осим булевара, добили су и мурал у Нишу. Четворицу погинулих хероја осликао је Сава Мишић, док је идеја потекла од двојице његових пријатеља.

Пролазници ће на зиду у Чаиру моћи да виде ликове Драгана Грубића, Дејана Митића, Иван Васојевића и Предрага Леовца, који су погинули у својим двадесетим годинама.

Одлуку да мурал буде баш у Чаиру, на зиду који дели зграду Електродистрибуције од паркинга испред Хале, објашњава један од иницијатора његовог настанка Младен Станковић. Тако су решили због тога што је тај део града фреквентан, те ће велики број људи да се упозна са јунацима из рата 1999. године који су бранили караулу Кошаре, пренео је портал „Јужне вести“.

Херојима најважније битке у модерној историји Србије већ је одата почаст на сличан начин у Београду, Неготину и Косовској Митровици, а мурал у Нишу рађен је две недеље. Да се ликови четворице бораца нађу на зиду, допринео је и Милош Рашуо, а како сматрају креатори мурала, и сама битка на Кошарама се дуго налазила у „дубоком запећку“.

„Да српска омладина није стала на пут агресорима и терористима, вероватно би уследила окупација државе, што је и био план како би се СРЈ натерала на капитулацију. Голобради момци нису дозволили да до таквог исхода дође, јер су знали шта се налази иза њих и шта бране — свету српску земљу Косово и Метохију и Србију“, наводи Станковић.

Према званичним подацима, додаје Станковић, на Кошарама је пало 108 бораца, највише на целој територији захваћеној ратом, те је синоним отпора српског народа током агресије.

„На овај начин хтели смо да им се захвалимо за њихова бесмртна херојска дела и животе уткане у одбрану отаџбине у нади да ће се у будућности водити већа брига о обележавању битке, помоћи борцима и новим муралима и спомен-обележјима не само битке за Кошаре, већ и осталих херојских дела припадника војске и полиције у последњем рату“, казао је Станковић.

 

Извор: rs.sputniknews.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

август 2018.
П У С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031