Издвајамо Регион

КОЛИНДА НАМ ЧИНИ УСЛУГУ УЦЕНОМ: Хрватска блокира улазак Србије у ЕУ, због 1.922 несталих у рату!

Фото: Јутјуб

Председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић поручује да је судбина несталих кључна за нормализацију односа са Србијом, као и да ће Загреб условити подршку уласку Србије у Европску унију решењем судбине несталих

Хрватска трага за 1.922 особе нестале у тзв. Домовинском рату, речено је у четвртак на обележавању Међународног дана несталих особа у Карловцу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Председница Републике Колинда Грабар Китаровић нагласила да је то „велики нерешен животни, хуманитарни и политички проблем“, преноси Хина.

– Великосрпска агресија задала је Хрватској много рана, али рана несталих највећа је од свих. Материјалне штете смо обновили, жртве смо достојно покопали и можемо им с поштовањем исказивати почаст, али судбину несталих још нисмо решили. Тај морални дуг нашим несталима и њиховим породицама као држава још нисмо испунили – нагласила је Грабар Китаровић.

Она је додала да је судбина несталих кључна за нормализацију односа са Србијом и да је зато тога инсистирала на обнови политичког дијалога са Србијом и позвала у Хрватску српског председника Александра Вучића.

Поручила је да ће и даље инсистирати на судбини несталих као кључном елементу даљег дијалога и пуне нормализације односа двеју држава, као и хрватске подршке уласку Србије у Европску унију, јер је „истина о несталима политички минимум испод којега нико у Хрватској не сме да иде“.

 

Извор: Тањуг