Свет Србија

„СИНОЋ СЕ НЕШТО ДОГОДИЛО“ Председник Аустрије о сусрету Вучића и Тачија: Присуствовао сам историјском тренутку

Казао је да је од представљања стратегије ЕК за проширење остварен велики напредак у региону, што доказује шта је све могуће ако постоји јасна европска перспектива и ако су услови јасни.

И он је истакао да ЕУ не може да прихвата нове чланице док не реше билатералне конфликте, те подвукао да постигнути договори морају бити поштовани.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Хан је подвукао да је цео процес европских интеграција регата, а не конвој, и да је заснован на појединачним заслугама, а да земље чланице ЕУ не треба да у нови чланицама виде терет, већ додатну вредност.

Дијалог Београда и Приштине

Ван дер Белен изјавио је данас да је један од фокуса Аустрије, током председавања ЕУ, управо дијалог Београда и Приштине, те да је уверен да треба искористити позитиван тренд и могућности које се управо сада пружају.

– Синоћ се нешто догодило. Имам утисак да сам присуствовао историјском тренутку – казао је Ван дер Белен, говорећи о дебати у оквиру Европског форума у Алпбаху, у којој су учествовали и председник Србије Александар Вучић и Хашим Тачи.

– Подржавамо активности Могерини и њено посредовање, и спремни смо да понудимо своју помоћ када год то обе стране или висока представница буду желели – рекао је он на прес конференцији.

Европски комесар за проширење Јоханес Хан истакао је да је добро чути да се ради на билатералном решењу, које не би имало ефекта на друга питања у региону, нити коришћена као паус папир, већ специјално решење које би покрило потребе обе стране.

– Вучић је увек песимиста, што је добро јер онда, када имамо позитиван догађај, мимо очекивања, бивамо изненађени – рекао је он.

И Словенци подржавају дијалог

Председник Словеније Борут Пахор рекао је да је неопходно подржати дијалог у циљу постизања договора, али и да се поштује постигнути договор, када га буде.

– Ако се постигне договор пред регионом је светла будућност. Знам колико је то тешко, али видим приврженост код Вучића и Тачија да пронађу одрживо решење, казао је он.

 

Извор: Tanjug