Регион

Китаровић: Питања о радикалном национализму ме чине БЕСНОМ! Хрватска је МЕЂУ ЛИБЕРАЛНИЈИМ земљама ЕУ

Фото: Јутјуб

Хрватска председница Колинда Грабар-Китаровић у интервјуу који је у уторак објавио аустријски дневник Клајне Цајтунг одговарала је на питања о мигрантској кризи и национализму, али и о свом одрастању у комунизму.

– Хрватски муслимани живе у великом страху. Боје се за свој положај. Брину се да ће бити изопштени из друштва због појединаца који под лажним разлозима долазе к нама да би агитовали за радикалне идеје -изјавила је Китаровић, како ју је цитирао Нови лист.

Она је додала да Европа није имала стратегију за пријем миграната, којима нико није објаснио шта се од њих очекује.

– Била сам више пута у Авганистану, и верујте, није свако ко долази у Европу демократски расположен – казала је она, илуструјући ту тврдњу описом потлачености жена у Авганистану.

На питање зашто национализам има све више присталица у Европи, хрватска председница одговара да се ‘друштва бране од опасности споља’.

Питање о радикалном национализму у Хрватској подстакло ју је да одговори како је таква питања, како је цитира Нови лист, ‘чине бесном’.

– Деценијама је нама Хрватима било забрањено да именујемо своје порекло. Уместо да кажемо: ‘Ја сам Хрват’, морали смо рећи: ‘Ја сам из Хрватске’. Ко би исказао свој национални понос, том је претио затвор – казала је она, а цитира је Нови лист.

Не пориче да у Хрватској постоје ‘и леви и десни екстреми, али они не представљају никакву опасност за нашу демократију’, како тврди, и штавише Грабар-Китаровић мисли да Хрватска припада ‘међу либералније’ земље Европске уније.

 

Извор: Tanjug

Loading...
loading...
Loading...