Издвајамо Свет

САМО ШТО НИЈЕ ПУКЛО! Путин окривио Израел за рушење Ил-20, прети ОСВЕТНИЧКОМ ОПЕРАЦИЈОМ

Израелске снаге ракетирале су у понедељак Латакију, на шта је одговорила сиријска војска, која је случајно оборила руски авион Ил-20, при чему је погинуло 15 Руса. Путин за све криви Израел и прети да ће покренути осветничку операцију

Нови сукоб светских сила на помолу је у Сирији. Израелска војска у понедељак увече ракетирала је сиријску провинцију Латакију, на шта су одговориле сиријске снаге које су том приликом случајно обориле руски траспортни авион „иљушин-20“, при чему је погинуло 15 руских војника. Председник Владимир Путин за све је окривио Израел и запретио да ће покренути осветничку операцију, од које стрепи цео регион.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Брутална провокација

Према наводима портпарола руског министара одбране Сергеја Шојгуа, напад су извела четири израелска авиона „ф-16“, која су дошла из правца Медитерана. Они су око 22 сата бомбардовали зграду Сиријске техничко-индустријске агенције, електрану и фабрику алуминијума.
– Бомбардери су летели ниско, због чега су угрозили све остале авионе и пловила у региону. Израелски пилоти користили су руски авион „иљушин-20“ као заклон јер радари много брже лоцирају транспортне летелице од борбених. Зато је сиријска противваздушна одбрана са ракетним системом С-200 и оборила „иљушин“, мислећи да је у питању израелска летелица. Чак 15 наших људи изгубило је животе – рекао је Шојгу.

Он је додао да су Израелци сигурно знали да се руски авион налази близу Латакије.
– То их није спречило да изведу бруталну провокацију. О акцији нису ни обавестили руске снаге довољно унапред, већ су нам за све јавили минут пре напада. Тада нисмо имали времена да померимо авион на безбеднију локацију – навео је министар.

Руски председник Владимир Путин наложио је хитну истрагу и напад описао као трагичан.
– Имамо право на осветничку операцију. Наши људи су изгинули због израелског бесрамног напада – казао је Путин, који је о инциденту разговарао са израелским премијером Бењамином Нетанијахуом.

Портпарол руског министарства одбране Игор Конашенков навео је да су надлежни лоцирали олупину обореног авиона у Средоземном мору, 27 километара од Латакије.
– У мору смо нашли делове тела и опреме. Наши војници биће послати кући и сахрањени уз све државне почасти – навео је Конашенков.

Покушали да се правдају

Са друге стране, израелска војска за све је окривила сиријског председника Башара ел Асада.
– Жао нам је због погибије руских војника. Авион су обориле сиријске снаге и оне сносе пуну одговорност. Сарађиваћемо са Русијом око истраге инцидента – рекао је портпарол израелског министра одбране бригадни генерал Ронен Манелис.

Он је покушао да оправда напад његове војске на провинцију Латакију.

– Наши авиони циљали су сиријска постројења у којима је произвођено оружје које су Сиријци планирали да пребаце Хезболаху у Ирану и Либану. Тим оружјем би екстремисти напали Израел – рекао је портпарол.
Израелске снаге, иначе, редовно бомбардују Сирију. Они су протеклих година извели неколико стотина ракетних напада.

 

 

Извор: Информер