Србија

БРУКА И СРАМОТА, БРОЈАЋЕ НАМ И КРВНА ЗРНЦА?! ЕУ од 2021. Србији ПОНОВО УВОДИ ВИЗЕ!

Грађани Србије и још 60 држава, иако имају безвизни режим са Европском унијом, од јануара 2021. године мораће да изваде посебну дозволу и плате седам евра како би могли да путују у ЕУ

Како је објављено на сајту Европског система за одобравање путовања (ЕТИАС), грађани Србије, иако имају безвизни режим са ЕУ, од јануара 2021. године мораће пре путовања да изваде посебну дозволу и да плате седам евра како би могли да бораве у земљама ЕУ најдуже три месеца. Таксу од седам евра дужни су да плате сви грађани старији од 18 година.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Сваки грађанин пре путовања у неку од европских држава мораће да попуни онлајн захтев и остави личне, али и податке о здравственом стању (!?), евентуалној криминалној прошлости и путовањима у земље захваћене ратом, па чак и историју запослења и државе ЕУ у које је раније путовао. Када достави све ове податке, грађанин може да буде одбијен без икаквог образложења уколико представља „безбедносни ризик“. Нове дозволе за улазак у ЕУ важиће три године или до истека пасоша, а грађани могу да остану у земљи ЕУ најдуже до 90 дана у периоду од 180 дана.

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, упитана да прокоментарише ове наводе, тврди да није реч о увођењу виза, већ о ‘најави уласка у простор ЕУ’.

– Када такав пропис заживи, грађани ће електронски, посредством веб-апликације, пријављивати пут у ЕУ. Није новост тежња да се чланице ЕУ обезбеде од сваке врсте злоупотребе визног режима. Ова мера неће бити дискриминационог карактера и није уперена према Србији, јер се међу 60 држава налазе и неке од најразвијенијих земаља света попут Аустралије, Новог Зеланда, Канаде, Јапана, САД и многих других држава чији грађани уживају слободу кретања у оквирима Европске уније – подвлачи Јоксимовићева.

На другој страни, бивши шеф дипломатије Живадин Јовановић каже да је у европским институцијама завладала паника од прилива имиграната.

– Уместо да решавају проблеме бивших колонија, које су економски уништене, и да охрабре те људе да остану у својим државама, они покушавају да затворе границе. Ово је и начин да притискају државе које нису чланице Европске уније. А прикупљање личних података је недопустиво с обзиром на то да Брисел стално наглашава поштовање личне слободе и демократских вредности – истиче Јовановић.

Стевица Деђански, председник Центра за развој међународне сарадње, сматра да ЕУ уводи систем сличан америчком и спроводи радикалне мере контроле миграцијских токова.

– Европа страхује од миграција, али не само азиланата и миграната већ и радне снаге. Овако покушавају да штите сопствене грађане и интересе. Овај визни систем подразумева строгу контролу граница. То може да буде добра заштита од тероризма јер се све проверама преко електронског сервиса, али ово никако није добро за странце који желе да живе и раде у ЕУ! Иначе, европски избори се одржавају наредне године и даљи кораци зависиће од нове администрације… – закључује Деђански.

 

Извор: Informer.rs