Србија

ДАЧИЋ ОБЈАСНИО: Када дође тренутак, ево зашто је важно да број држава које су признале Косово буде испод 100

Фото: Јутјуб

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић је најавио да ће до краја године још неке земље да повуку једнострано проглашену независност Косова

Одлуке неколико земаља у последњих пар месеци, да повуку одлуку о признању независности Косова, подигле су буру у јавности и не иду на руку Приштини, у дипломатском смислу. За шест дана заседања Генералне скупштине УН, шеф српске дипломатије Ивица Дачић имао је више разговора са представницима других земаља, са којима је преговарао у вези са променом те одлуке, после чега је најавио како очекује да ће до краја године број држава које су признале независност Косова бити испод 100.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Због чега је тачно важна та бројка 100 и зашто би то представљало велику дипломатску победу Србије?

После одлуке Либерије о повлачењу одлуке о признавању јужне српске покрајине као самосталне државе, Дачић је најавио да ће до краја године још неке земље да повуку једнострано проглашену независност Косова.

– Очекујем да ће број држава које су признале независност Косова до краја године бити мањи од 100 – изјавио је он и поручио постоји конфузија шта је став неких западних земаља.

Генералну скупштину УН данас чине 193 чланице, стога, уколико број оних које су признале независност Косова буде мањи од 100, то значи да више од половине земаља не признаје јужну српску покрајину као самосталну државу.

Будући да је кључни циљ Приштине да обезбеди столицу у УН, намера српске дипломатије је да у процесу преговора обезбеди што боље позиције.

– Тврдња да мање од 100 земаља света признаје независност Косова, после 10 година од самопроглашења, може представљати аргумент у рукама Србије – изјавио је Стефан Сурлић, председник Центра за друштвена истраживања и асистент на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.

Објаснио је да би се тиме оповргла тврдња да Косово не може да постане чланица УН само због вета Русије, већ би се истакло да је то већински став.

Тврдња да мање од 100 земаља света признаје независност Косова после 10 година од самопроглашења може представљати аргумент у рукама Србије-

Дипломата Зоран Миливојевић каже да приштинска страна иде на то да добије глас 2/3 чланица, како би Косово стекло евентуално статус посматрача, као Палестина.

– На мала врата покушавају да уђу у УН. Међутим, уколико број земаља које не признају Косово као независно, падне испод 100, онда они немају са чим да форсирају идеју о чланству, али и независности – објаснио је он.

То је уједно и главни разлог, оцењују аналитичари, велике дефанзиве Приштине чији представници највећи део времена проводе у разговорима са земљама које су већ признале независност Косова, како не би промениле одлуку.

Уколико број земаља које не признају Косово као независно, падне испод 100, онда они немају са чим да форсирају идеју о чланству, али и независности.

На последњем заседању Генералне скупштине УН представник државе Самоа, са којом нема дипломатске односе, рекао да је та држава обманута када је признала Косово 2008. године, а министар спољних послова Омана поручио је да они званично нису признали Косово, али се налазе на приштинској листи земаља које јесу.

– Многе земље су обмануте после једностраног проглашења независности 2008. године, уместо неких је гласано пре 10 година, тако да је природно што се сада преиспитују одлуке – рекао је Миливојевић и додао да сваки глас у СБ УН има подједнаку вредност, тако да не важе приче о томе да то што су неке мале земље одлучиле да повуку одлуку о признању Косова нема никакву тежину.

 

Извор: Telegraf.rs