Регион

НЕМАЧКА ШАМАРЧИНА ХРВАТИМА ЗБОГ СРБИЈЕ: Берлину доста УСТАША и напада на Београд, ЗАГРЕБ више није њихов миљеник!

Офанзива Хрватске, која на свим фронтовима покушава да отежа европске интеграције Србије и одакле свакодневно стижу претње блокадом нашег пута ка ЕУ, наишла је на велико неодобравање водећих чланова Уније, пре свих Немачке, сазнају Новости

Према информацијама овог медија, званични Берлин већ је неформалним каналима послао упозорење Загребу да недобросуседска реторика и бујање национализма нису добродошли.

Последња конкретна опомена Хрватској дошла је пре неколико дана, када већина амандмана које су њихови посланици покушали да уграде у извештај о Србији, известиоца Европског парламента Дејвида Мекалистера, није прошла.

Аларм у водећим европским престоницама због понашања Загреба „упалио се“ и након претећих порука хрватске шефице дипломатије Марије Пејчиновић Бурић да „нема попуштања Србији“ и да ће наше комшије инсистирати на испуњавању свих критеријума за улазак у ЕУ.

Дипломатски извори у Бриселу кажу да је једно инсистирање на европским стандардима, а друго провлачење државе кандидата кроз „топлог зеца“, ради остварења неких усконационалних интереса.

Њих посебно забрињава и експанзија десничарских партија у Хрватској и њихов притисак на владу у Загребу, а који се прелива и на српско-хрватске односе.

Политику условљавања Србије, коју последњих месеци води Загреб, додатно је „зачинио“ и протест у Вуковару, одржан у суботу под палицом градоначелника Ивана Пенаве, са којег је, уз усташку иконографију, затражено да Хрватска услови улазак Србије у ЕУ процесуирањем одговорних за ратне злочине.

Шеф дипломатије Ивица Дачић поручио је у недељу да је очигледно да се наставља антисрпска хистерија у Хрватској:

– Не знам на кога се жале, Србија је санкционисала и санкционисаће сваког ко је починио ратни злочин. Они само треба да буду свесни својих злочина. Хрватска не сме да рехабилитује злочине из Другог светског рата, који су хиљаду пута већи него што је то био случај деведесетих.

Он је додао да је протест у Вуковару организован непосредно након промоције књиге о некадашњем управнику логора у Јасеновцу Вјекославу Максу Лубурићу.

Дачић је упитао шта би се десило да се у Немачкој организује промоција књига о управницима Аушвица или других логора, или да се у Аустрији промовише књига о управнику Маутхаузена.

Генерална секретарка Европског покрета у Србији Сузана Грубјешић каже, за „Новости“, да ће Загреб очигледно наставити с покушајима да закочи наше интеграције, али да кључни европски играчи то неће дозволити:

– Водеће државе Уније инсистирају да су добросуседски односи међу најважнијим европским вредностима и такво понашање очекују од свих чланица.

 

Извор: Novosti.rs