Србија

Зло! Ако Косово буде примљено у Интерпол, Србији следи катастрофа! Ево и зашто

Фото: Јутјуб

Косовски званичници, уплетени у шверц дроге и оружја, злоупотребили би пријем за ширење криминалне мреже, освету и борбу за политичке позиције и циљеве, оцењују саговорници Курира

Уколико би Косово било примљено у Интерпол, то би косовским званичницима, повезаним с криминалним структурама, отворило врата за трговину поверљивијим безбедносним информацијама и довело до криминализације ове организације, оцењују саговорници Курира. Истовремено, они би то злоупотребили и у борби за своје политичке позиције и циљеве.

Биљана Поповић Ивковић, државни секретар у МУП, написала је у ауторском тексту за наш лист да постоји бојазан да ако тзв. држава Косово уђе у Интерпол, дође до криминализације ове организације, с обзиром на чињеницу о постојању блиских веза највиших косовских званичника с лицима из криминогених средина.
– Свакако не треба заборавити да су они уједно бивши високи руководиоци терористичке организације која је одговорна за смрт многих Срба на КиМ – навела је Ивковићева.

Злоупотребе извесне

Према речима Марка Ницовића, бившег директора београдске полиције, улазак Косова у Интерпол би могао да послужи тамошњим званичницима за трговину безбедносним информацијама.

– На пример, неког великог криминалца из Јужне Америке сви траже, а званичници Косова га сакрију на својој територији и не испоруче, а у Интерполу верују да би га они дали да је код њих. Косовски званичници могу добро да наплате то скривање – каже Ницовић и додаје:

– Друго, могу да продају информације. Интерпол за неке људе које тражи објави слику, али не и зашто их тражи. Ако сте члан, ви можете све податке да видите. Косово тако може да продаје, да тргује тим безбедносним информацијама. Косовски званичници су уплетени у шверц дроге, оружја, трговину људима, службе све то знају, али су овде политички притисци велики.

Корист

И Орхан Драгаш, директор Међународног института за безбедност, каже да би улазак Косова у Интерпол био као да сте пустили наркомана у складиште амфетамина.

– Препрека за улазак Косова у Интерпол је чињеница да су приштинске институције до те мере слабе и недемократске, а уз то дубоко криминализоване, да би улазак Косова у Интерпол био као кад бисте пустили наркомана у складиште амфетамина. Злоупотреба таквог чланства у респектабилној, професионалној међународној организацији била би моментална и власти у Приштини користиле би је за освету и за борбу за своје политичке позиције – каже Драгаш и додаје:

– Уз све то, криминална прошлост појединих политичких вођа косовских Албанаца је неспорна, као што је неспорно да би њихово учешће у раду Интерпола дубоко нарушило компетентност и ауторитет међународне полицијске организације.

Небојша Стефановић за Курир
Пријем Косова у Интерпол био би катастрофа за цео свет

Небојша Стефановић, министар унутрашњих послова, каже да свака прича о захтеву за пријем самопроглашене државе Косово у Интерпол представља политизацију ове професионалне полицијске организације.

– Евентуални пријем представљао би грубо кршење међународног права и Резолуције 1244 СБ УН. Такође, то би био и преседан који је у супротности с правилима Интерпола, која стриктно и недвосмислено предвиђају да само државе чланице УН и посматрачи у УН могу бити чланови Интерпола.

Евентуална одлука Генералне скупштине о пријему тзв. државе Косово представљала би искључиво политичку одлуку, која није базирана на међународном праву, а последице би биле штетне не само за Србију већ и за све друге чланице Интерпола – навео је Стефановић за Курир.

Драгишић
Приштина би компромитовала Интерпол

Зоран Драгишић, професор на Факултету за безбедност, каже да улазак Косова у ову организацију није добар ни за Интерпол ни за регион.

– Косовско руководство је прилично криминализовано, то су људи проистекли из терористичких организација повезаних с разним врстама кривичних дела. Улазак Косова у Интерпол би озбиљно компромитовао ову организацију. Косовски званичници би злоупотребили чланство и почели да потражују српске војнике и полицајце, обичне грађане. Косово би тражило да се врши потрага за хиљадама људи који су недужни – наводи он.

 

Извор: Kurir.rs