Свет

Да ли се у свету спрема хаос? ПРОТЕСТИ У ЕВРОПИ: Зашто су људи изашли на улице?

Током викенда у неколико држава Европе одржани су протести, а грађани су из разноликих разлога излазили на улице.

У Француској су настављени протести широм земље због повећања цена горива и високих цена путарина.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Протести су настаљени у мањем обиму него претходног дана када је према најновијим подацима министра унутрашњих послова Кристофа Кастанера повређено 409 људи.

Он је рекао за радио РТЛ да је 14 особа задобило тешке повреде, као и да је повређено такође 14 ватрогасаца и припадника полиције, преноси АП.

Министарство унутрашњих послова објавило је да је на 2.034 локације у протестима у суботу учествовало 287.710 људи, а да је целе ноћи било активно 3.500 демонстраната.

У саопштењу се наводи да је од 282 приведене особе 73 ухапшено током ноћи, као и да је 157 задржано у полицији.

Једна 50-годишња жена је страдала током јучерашњих протеста у Француској, када се мајка с дететом која се налазила у колима успаничила пошто су учесници протеста окружили њен аутомобил и почели да лупају по крову. Против жене возача подигнута је прелиминарна оптужница за убиство.

Истовремено, француска влада је јутрос поручила да неће мењати своју фискалну и еколошку политику, упркос мобилизацији демонстраната „у жутим прслуцима“.

Из сличних разлога на улице су изашли и грађани Бугарске.

Хиљаде Бугара блокирале су путеве и неколико граничних прелаза, протестујући због високих цена горива и ниског животног стандарда у најсиромашнијој земљи ЕУ.

Демонстранти су протестовали у Софији и другим већим градовима и на неколико сати блокирали више важних саобраћајница, пре него што их је полиција растерала, наводи Франс прес.

Незадовољство су исказали и Македонци који су на протест изашли због уставних промена.

Испред зграде парламента Македоније у центру Скопља вечерас је одржан протест против уставних измена којима се име државе Македоније мења у Северна Македонија.

Према проценама извештача, на протесту у организацији удружења „#Бојкотујем уставне измене“ окупило се неколико хиљада људи.

Они су тражили оставку владе Зорана Заева кога оптужују да је издао националне интересе договором са Грчком о решавању спора око имена.

На згради парламента, коју је обезбеђивала полиција, из даљине је ласером било исписано „оставка“ и „издаја“, а демонстранти, уз националне заставе, носили су и плакате са сликом Зорана Заева иза решетака и паролом „Затвор ЗА Заева“, алудирајући на његов слоган за подршку референдуму.

Демонстранти су затражили хитно прекидање процеса измена Устава, једнострано правно поништавање Договора са Грчком о решавању спора око имена Македоније, трајну заштиту садашњег имена државе, рапсуштање парламента и расписивање ванредних избора.

Председник невладине организације Светски македонски конгрес Тодор Петров у обраћању окупљенима је рекао да влада Зорана Заева мора да падне и позвао на блокирање раскрсница и штрајкове по целој Македонији.

Петров је рекао да је његова организација поднела кривичне пријаве против Заева и шефа дипломатије Николе Димитрова, као и против 80 посланика коју су гласали за почетак процедуре уставних измена.

Међу учесницима протеста су били и чланови руководства проруске ванпарламентарне партије „Јединствена Македонија“ и присталице македонског националистичког удружења „Хришћанско братство“.

Бурно је било и у Грчкој, где ће против шесторо од 19 ухапшених након јучерашњег сукоба полиције и демонстраната у Атини, биће поднете кривичне пријаве, јавља АНА.

Како наводи грчка агенција, они су оптужени за коришћење експлозива и саслушани су пред тужиоцем.

Међу ухапшенима било је и малолетника старости од 13 до 17 година, а сви су оптужени за наношење телесних повреда и опирање хапшењу. Суђење ће чекати на слободи, наводи АНА.

Поред Грка, ухапшена су и четири особе из Албаније, Авганистана, Палестине и Румуније.

Грчка полиција сукобила се јуче с демонстрантима у центру Атине, где су се хиљаде људи окупиле поводом годишњице великих протеста 1973. године након којих је са власти оборена војна хунта.

Око 10.000 људи прошетало је до америчке амбасаде у Атини, а многи Грци сматрају да су САД помагале седмогодишњну војну диктатуру, пренео је Ројтерс.

Сукоби су избили по завршетку марша, а поједини демонстранти су полицију гађали камењем и Молотовљевим коктелима.

Грчка телевизија „Алфа“ пренела је снимке полиције како демонстранте растерује сузавцем. Поједини демонстранти су постављали и барикаде.

 

Извор: b92.net