Издвајамо Свет

КИНЕСКИ ЕКСПЕРТИ ЗАЛЕДИЛИ ПЕНТАГОН: Русија једним потезом може уништити моћ САД

Фото: Јутјуб

Одлука руских политичких и војних власти о испоруци Сирији својих система С-300 „Фаворит“ не престаје изазивати реакције аналитичких и медијских кругова широм света.

Осим Израела, САД-а и блискоисточних земаља, ова одлука највећи интерес побуђује у Кини, чији обавештајни и аналитички кригови, као и медији, интензивно прате развој стања у Сирији, као, уосталом, и на читавом Блиском истоку.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Независно о томе што се ради о модернизованим, старим совјетским системима, они имају могућност интеграције у савремене руске ПРО системе који већ постоје на сиријском тлу, и као такви представљају стварну опасност за противничке ваздушне снаге, независно о њиховом квалитету и могућностима.

А у случају ескалације и жеље за уништењем испоручених С-300 од стране Израела, то онда може имати и озбиљне репутацијске последице по саме Сједињене Државе, будући да Израел располаже најсавременијим америчким авионима, попут Ф-35. А евентуално њихово обарање од стране руских ПВО система сигурно би одјекнуло широм света.

Доносимо анализу кинеских војних аналитичара, обављену у кинеској информативној агенцији «Еаст Даy», где се наводи, како је појава руских ПВО система С-300 „Фаворит“ у Сирији судбоносна одлука по Сједињене Америчке Државе. Кинески аналитичари сматрају како је Русија јако добро проценила тренутак за ударац по војној и политичкој сфери САД-а, при чему то чини једним јединим потезом.

„Испоручени С-300 у Сирији веројатно ће се интегрисати са системом С-400 „Триумф“, што ће омогућити давање информација сиријској војсци о било којим зваздушним циљевима у радијусу уништења „Фаворита“.

Ако Нетањаху и Трамп одлуче уништити С-300 уз помоћ Ф-35 и Ф-22, Русија ће, једноставно, „осветлити“ својим системима „стеалтх“-циљеве, како би омогућила сиријској војсци „сахранити“ најмоћније авионе на свету.

Авиони, који су видљиви чак и старим совјетским системима, више никоме неће бити потребни и САД ће изгубити милијарде долара, своју војну моћ и потенцијалне савезнике“, наводи кинеска агенција.

Према мишљењу кинеских аналитичара, Русија је изабрала правилну стратегију и „креће на све“, како би над сиријским небом приземљила америчке и израелске „стеалтх“-ловачке авионе. Кинески војни стручњаци сматрају како сукоб америчких Ф-35 и руских С-300 у Сирији може имати неочекивани исход. И једна и друга војна техника имају низ својих предности.

Читава је ствар додатно компликована и из разлога што се модерна америчка и руска војна технологија међусобно никада нису сударале непосредно, већ су њима увек управљале туђе војске или, у најбољем случају, различити пилоти из двеју војних велесила, како је то било, у Северној Кореји или Вијетнаму где су суделовали и совјетски пилоти иако то нису били совјетски ратови.

Међутим, у случају Сирије то уопште није тако, јер иза тамошњих С-300 и С-400 стоје руски војни стручњаци и опслужитељи, чиме се отварају велики ризици у случају непосредног америчког или израелског напада.

Новонастало стање приморава Израел на ново разматрање своје војне тактике у односу на суседну Сирију, у којој је до сада, практички некажњено и уз високу дозу сигурности, често деловао својим ваздушним снагама, углавном – оним старије производње, попут Ф-16.

Сада Тел Авив све чешће спомиње могућност коришћења својих, из САД-а пре неколико година добијених авиона Ф-22 и Ф-35, за које тврди како ће остати неприметни за сиријску ПВО. Тим више, што за оперативну припрему новоиспоручених руских система требају „месеци“.

Али када спомињемо таква израелска размишљања, треба чути и руску страну. Тамошњи војни аналитичар Андреy Козхинов дао је интервју за новину „Взглyад“ управо на ту тему.

Он сматра како је дошло до промене равнотеже снага између Израела и Сирије и тврди како Израел није од САД-а добио Ф-35 као средство за борбу против система С-300.

Уговор о томе био је потписан још 2010.г. Тиме је Козхинов одговорио на гласине како су САД „журно“ одлучиле доставити Израелу „додатне“ Ф-35 против руских система.

Поједини други руски војни стручњаци упозоравају како је Израел „преценио могућности Ф-35“ (еx-заменик заповедника ПВО руске копнене војске, генерал Александар Лузан), тврдећи, како С-300 има посебно својство навођења, због чега ће они деловати по америчким ловцима „једноставно“.

Међутим, има и друкчијих размишљања. Руски војни пилот прве класе Владимир Попов, сматра, како Ф-35 поседује могућност за неприметан прилаз и извођење напада, не улазећи у „контактну борбу“. Због тога Попов позива на спремност да ће Ф-35 улазити у Сирију с неочекиваних страна и да С-300 неће узвраћати, уколико на време не успе уочити циљ. Међутим, он је, такође, казао, како је руски систем способан откривати стеалтх-технологију и изабирати најопасније циљеве. И, наравно, предност С-300 је његова снага: након експлозије ракете појављује се јако пуно „крхотина“ које су способне уништити противнички авион на великој удаљености.

 

Извор: Зоран Метер/geopolitika.news