Регион

МИЛОВИ СПИСКОВИ ЗА ХАПШЕЊЕ: На удару попови и историчари!

Мило Ђукановић подигао је провокације усмерене ка Србији за још један ниво више. Након црних листа Срба којима треба забранити улаз у Црну Гору, стигло се и до спискова за хапшење. На првом су свештеник СПЦ из Котора Момчило Кривокапић и историчари Чедомир Антић и Александар Раковић.

Рецепт је већ опробан: Црногорски покрет, опскурна организација која служи да пласира оно што званичници у Подгорици званично не могу, поднео је кривичну пријаву против поменуте тројице, оптужујући их за тешко дело угрожавања уставног уређења и безбедности Црне Горе, као и за изазивање националне, расне и верске мржње.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У образложењу је наведено да су Кривокапић, Антић и Раковић, говорећи на скупу „Покољења дела суде“, који је одржан 7. новембра у Будви, у знак сећања на ослобођење и уједињење Црне Горе и Србије, „позвали на потчињеност и зависност Црне Горе у односу на нашу државу“.

Антић и Раковић, с друге стране, у заједничком реаговању потез Црногораца окарактерисали су као кукавички и поручили:

Неке од провокација из Црне Горе
– избацили српске писце из уџбеника

– објавили списак непожељних Срба на ком су академици и патријарх Иринеј

– црногорски официр присуствовао прослави „Олује“ у Хрватској

– уклонили билборде поводом 100 година ослобођења Будве

– гласали да Косово буде примљено у Интерпол

– Реч је о лову на Србе и људе који говоре истину. Наша обавеза, као професионалних историчара, јесте да говоримо истину о прошлости и садашњости Црне Горе. Тужбе представљају закаснели корак државног терора режима Мила Ђукановића и Душка Марковића, који све више личи на НДХ.

Лидер опозиционог Демократског фронта Андрија Мандић је потез црногорских власти назвао нечувеним:

– Тужба је само егзибиционистичка представа једне острашћене групе људи која на тај начин скреће пажњу на себе. То су глупости које се стално понављају. Подижу кривичне пријаве, због чега? То је нечувено.

Црногорски покрет се показао као полуга власти која на острашћен начин шири мржњу према Србији и српском народу, констатује председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта.

– Чињеница да у Црној Гори имамо организацију која у 21. веку кривично гони двојицу стручњака зато што износе историјске чињенице о једном догађају показује да је тамо на делу процес ревизије историје – каже Линта.

 

Извор: republika.rs