Издвајамо Регион Свет

НЕМЦИ ИСПРОЗИВАЛИ ХРВАТСКОГ ГЕНЕРАЛА ЗА СВЕ ПАРЕ: Сви Хрвати ће се уништити као Слободан Праљак (ВИДЕО)

Фото: Јутјуб

Немачки јавни радио ВДР емитовао је 53-минутни аудиодокументарац ““Самоубиство у судници“, који се бави животом и делом осуђеног ратног злочинца Слободана Праљка

Аутори документарца који се у неколико различитих термина емитовао на ВДР-у су новинари Зоран Соломун и Јерко Бакотин, који су разговарали и с Праљковим пријатељима из детињства, као што су Иван Џидић и Зденко Јелчић, новинарима који су пратили Праљково ратовање попут Ивице Ђикића и осталима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На почетку се обрађује Праљково детињство у Херцеговини, где је његов отац Мирко био познат као злогласни припадник комунистичке тајне полиције. Додуше, Праљак га је и у хашкој судници бранио као часног и поштеног човека, али спекулише се да је очев прогон херцеговачких усташа утицао на то да се Праљак упетља у војне структуре Херцег-Босне.

Праљкови пријатељи описују како је он почетком деведесетих доживео велико национално буђење и да је рату приступио као авантури. Волео је да хода по Загребу у својој униформи и да наоружан улази у кафиће у којима су се окупљали људи из филмско-позоришног миљеа како би се похвалио својом важношћу. Праљак је први пут окусио рат у Суњи, где се исказао као мотиватор па је убрзо добио чин генерала иако није имао никакво војно образовање.

Након што је у Хрватској потписано примирје, Праљак се брзо упутио у родну Херцеговину и постао војни заповедник ХВО-а, војне снаге која је имала око 50 хиљада људи. Показало се да баш и није у стању заповедати ХВО-ом, а његов ауторитет је потпуно уништила и епизода у којој му је криминалац Младен Налетилић Тута претио пиштољем.

На крају је Праљак смењен са места заповедника ХВО-а јер није успео да уведе никакав ред, али је зато хаос којим је он формално управљао био прилика за бројне страшне злочине. Бележи се и како је лично у разговору с Туђманом и другим функционерима заговарао етничко чишћење Бошњака.

По повратку у Загреб генерал Праљак се, као и многи други домољуби, укључио у пословне и приватизационе воде па је кроз очит сукоб интереса као члан Наџорног одбора Кромоса купио по ниској цени изврсну парцелу земљишта која му је касније додатно омогућила богаћење.

Извор: Еспресо.рс / Курир.рс/Индекс.хр