Здравље Издвајамо

Руски научници пронашли тајни састојак који лек против рака чини ефикаснијим

Фото: Pixabay.com

Руски научници открили су да додавањем „хормона сна“, односно мелатонина у лекове против рака на бази витамина А појачава њихово дејство и помаже у смањењу нивоа токсичности, преноси лист „Интернешенел џурнал оф молекјулар сајенсис“.

Како се наводи, научници су проучавали како комбинација мелатонина и смањене концентрације ретиноинске киселине утичу на развој туморских ћелија акутне леукемије код човека.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наиме, њихова комбинација је резултирала смањењем броја ћелија рака за 70, а дељење ћелија за 64 одсто, прецизирала је Олга Крестинина из Института за теоријску и експерименталну биофизику при Руској академији наука.

Иначе, мелатонин је хормон одговоран за регулисање спавања, а уједно је и јак антиоксидант који може да уништи агресивне молекуле унутар ћелија.

Научници су смањили дозу ретиноинске киселине и додали велику количину мелатонина, а затим су ту комбинацију супстанци увели у културу ћелија оболелих од рака, добијених из малигног тумора пацијента, који је умро од акутне мијелоцитне леукемије.

Експерименти су показали да комбинација тих препарата ефикасно уништава ћелије рака чак и након што је концентрација ретиноинске киселине смањена 100 пута у поређењу са количином витамина А, који се данас користи у борби против рака.

Како научници објашњавају, комбинације мелатонина и ретиноинске киселине су нарочито ефикасно сузбијали синтезу протеина Бцл-2, који штити ћелије оболеле од рака од „самоуништавања“.

С обзиром на то да је мелатонин присутан у људском организму и да је његов утицај на тело добро истражен, може се очекивати да лекови ускоро уђу у фазу клиничких испитивања.

 

Извор: rs.sputniknews.com