Издвајамо Србија

СТАЛНО ТРАЖЕ ЈОШ! НОВИ УЛТИМАТУМ: Србија мора да…

Pixabay.com

Европски комесар за преговоре о проширењу Јоханес Хан позвао је Србију да, без обзира на проблеме, из вида не испушта свој циљ – а то је чланство у ЕУ.

Јоханес Хан (Фото: Јутјуб)

Хан се, током дебате о Србији у Европском парламенту, сложио са оценом известиоца Дејвида Меклаистера да је Србија направила добар напредак ка чланству у ЕУ.

Loading...

„Са 14, отворених поглавља, од који су два привремено затворена перспектива уласка Србије у ЕУ је опипљива и показује нашу чврсту преданост ЕУ путу Србије“, изјавио је комесар Хан.

Он је нагласио да је та перспектива посебно важна у тренутку повишених напетости између Београда и Приштине.

„Обе стране морају да наставе дијалог. Нема алтернативе дијалогу уколико желе напредак на свом ЕУ путу. Ни једна земља не може да се прикључи Унији без решених билатералних питања. За Србију то значи да мора да заврши правнообавезујући споразум са Приштином пре уласка у ЕУ“, навео је Хан.

Он је нагласио да решење за Косово није и једнини предуслов на путу Србије у ЕУ и навео да су спровођење реформи у области владавине права и фундаменталних права у „срцу приступног процеса Србије“.

„Србија је усвојила важне мере у области владавине прва и спровела неопходне институционалне реформе. Ипак кашњења се гомилају у многим областима, а конкретне резултате је тешко приказати“, оценио је Јоханес Хан.

Он је позвао на јачи напредак у области реформе правосуђа, у борби против корупције, као и у заштити фундаменталних права, укључујући и медијске слободе.

Европски комесар позвао је Србију да јасније представи грађанима европске вредностима, као и добробити и обавезе које проистичу из чланства у ЕУ.

 

Извор: Тањуг

Loading...
loading...
loading...