Издвајамо Србија

ВИ НАМА СВЕ, МИ ВАМА НИШТА: Тачи поручио да нема поделе, ни формирања „нове Републике Српске“, па изнео ТРИ ЦИЉА ПРИШТИНЕ

Хашим Тачи (фото:ЈуТјуб)

Подела Косова неће бити резултат разговора о нормализацији односа између Београда и Приштине, нити ће се формирати нова Република Српска, рекао је данас у Паризу косовски председник Хашим Тачи.

Он је претходно, у интервјуу француским медијима, такође поручио да је он „председник суверене земље“ и да „нико у Србији не може да стави вето“ на формирање косовске војске.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Неће бити поделе, нити заједнице са извршним овлашћењима што подразумева стварање Републике Српске на Косову. Резултат дијалога о нормализацији односа између Косова и Србије треба да буде потписивање правно обавезујућег споразума. Прва тачка споразума ће укључити међусобно признање Косова и Србије – рекао је Тачи на конференцији у Паризу.

Он наводи да без међусобног признања не може бити ни нормализације односа, преноси РТК2.

– Косово има три циља која жели да постигне дијалогом са Србијом и то су међусобно признање, замена резолуције 1244 и учлањење Косова у Уједињене нације – додао је он.

Хашим Тачи (фото:ЈуТјуб

Тачи се осврнуо и на одлуку Српске листе да у Скупштини Косова делује као опозиција, наводећи да она није корисна ни за Косово, ни за Србе, али да је истовремено тај потез уздрмао и функционисање институција, пре свега владе која сада мора званично да потврди да ли има или нема већину.

Француска телевизија „Франс 24“ објавила је интервју који је Тачи дао за АФП, а у којем је изнео тврдњу да „ревидирана граница између Косова и Србије неће бити повучена дуж етничких линија“.

– Косово ће остати мултиетничко, као и Србија, неће бити никаквог премештања становништва. Регион ће бити безбеднији захваљујући овом споразуму – рекао је Тачи.

У вези са недавном одлуком приштинских власти да формирају сопствену војску, а која је према наводима француских медија изазвала бес српске мањине, Србије, као и „озбиљне резерве НАТО“, Тачи је поручио да је он „председник суверене земље“ и да ће „оружане снаге Косова бити створене“.

– То је готова ствар. Нико у Србији не може да стави вето на то, свидело им се то или не. Све што ћемо учинити биће по Уставу и закону. То ће бити постепени процес у координацији са нашим партнерима у НАТО и САД – рекао је Тачи.

Он је изнео тврдњу да се ради о „новој војсци, мирној, мултиетничкој, са више од 10 одсто припадника из редова мањина“.

У међувремену, телевизија Клан Косова пренела да је Тачи рекао да нема заказан никакав билатерални састанак са председником Александром Вучићем сутра у Паризу где ће обојица, на позив француског председника Емануела Макрона, присуствовти обележавању 100. годишњице примирја којим је окончан Први светски рат.

Погрешна одлука приштинске владе

Тачи је рекао и да одлука владе у Приштини о увођењу такси за производе који се увозе из Србије и Босне и Херцеговине није добар потез.

Он је то рекао за приштински сајт „Индексонлајн“, упитан да прокоментарише одлуку косовске владе.

Тачи је наводно казао да Приштина мора да делује одговорно и да не сме да прави кораке који би могли да јој закомпликују подршку међународне заједнице, наводи се у прес клипингу Унмик-а.

 

 

Извор: Тањуг/Д.К.