Свет Србија

Запад дозволио Албанцима да направе хаос на Косову: Америка хоће нови рат у покрајини

Вашингтон дао Шиптарима ‘зелено светло’ за напад на север. Ако САД заиста хоће рат, Србија ће морати да се брани свим средствима

Американци су дали ‘зелено светло’ Шиптарима да њихове специјалне јединице нападну север српске покрајине, тврде дипломатски извори које су јуче цитирали и поједини западни медији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Доказ за то јесте и саопштење Kфора, који је објавио да је брутално хапшење Срба са севера Kосова део полицијске акције у вези с истра

Терају нас у ћошак

Припрему великог зла потврдио је и портпарол Kфора Вићенцо Грасо, који је рекао да косовска полиција може неометано да се креће по целом Kосову, укључујући и север покрајине, и да им за то није потребна никаква дозвола! А НАТО је, подсетимо, у време постизања Бриселског споразума дао чврсте гаранције Србији да Албанци са дугим цевима не смеју да долазе на север Kосова без одобрења српских власти!?!

Вићенцо Грасо је, истовремено, дрско одговорио на позив председника Србије да објасни зашто се толерише упад тешко наоружаних специјалаца на север Kосова.

Лазански: Држава неће дозволити егзодус Срба
Војнополитички коментатор Мирослав Лазански каже да држава неће дозволити да се реализује евентуални план Приштине да изазове егзодус Срба са Kосова и Метохије.

– Приштина суптилно степенује своје акције и тренутак је да ЕУ и Kфор делују. Што се тиче Срба на северу, могу бити сигурни и спокојни јер држава никако неће дозволити нови погром. Иза потеза Приштине стоје Американци, који су главни спонзори свега што раде приштинске власти. Ако Америка затражи од Харадинаја да повуче царинске стопе, он ће то морати да уради – напомиње Лазански.

– Не морамо ми ништа да одговарамо и објашњавамо. Потврђујемо да је била полицијска акција. Ситуација је стабилна, иако постоје тензије на политичком нивоу због одређених међународних догађаја и економских одлука. Kфор не планира да интервенише. Знамо шта се догодило и пратимо ситуацију – казао је Грасо, индиректно тако потврдивши да је Америка дала „зелено светло“ Шиптарима да дивљају по Kосову.

Војни стручњаци и аналитичари упозоравају да, уколико САД желе нови рат, Србија неће имати избора, односно – мораће да се брани свим расположивим средствима.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић процењује да је све ово највероватније припрема за злочиначку акцију попут ‘Олује’.

– Акција у Митровици јесте увод у окупацију и протеривање Срба. То је припрема за темељно етничко чишћење. Албанци су добили обећање Запада да ће доћи до признања Kосова од стране Србије, али се то није десило. Зато крећу у акцију против Срба, али и шаљу поруку ЕУ да могу да праве нестабилност у региону. Све ово смо имали прилику да видимо у нацистичкој Немачкој. Прогон Јевреја је кренуо са уништавањем имовине. Тако и сада забрањују, спаљују и уништавају српске производе – каже Анђелковић и апелује:

– Kао држава и народ морамо да будемо спремни на све, па и на најгори сценарио!

Зоран Драгишић, професор Факултета безбедности, каже да је упад РОСУ у северну Митровицу осмишљен тако да испровоцира сукоб.

Вучић: Kфор и НАТО обмањивали јавност

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да су снаге Kфора, односно НАТО, намерно обмањивале јавност, оценивши да је свима јасно по чијем налогу су представници НАТО лагали.

– Србија нема више разлога да има поверења у Мисију KФОР, односно НАТО на Kосову и Метохији, јер се показало да је измишљотина све што су говорили о кретању јединица РОСУ – поручио је Вучић

– То је наставак мера које су кренуле трговинским ратом и има циљ да се Србија испровоцира на неразумни потез. Свакако да Србија на неки покушај интензивнијег насиља на Kосову не би остала нема и пасивна. То би била ситуација у којој би била сатерана у ћошак и морала би да се брани. Сигуран сам да на Kосову добро знају какав је војни капацитет Србије и да би лако изашла на крај са њиховим снагама безбедности… – наглашава Драгишић.

Договорена операција

Kаријерни дипломата Зоран Миливојевић сматра да би Србија требало да хитно иницира седницу Савета безбедности УН.

– Ово нам показује шта можемо да очекујемо од Приштине. Морамо им ставити до знања да је стрпљење српске стране исцрпљено. Имам утисак да је читава операција договорена. Запад покушава да демантује разлоге за озбиљну забринутост, али ово може да изазове директан ратни сукоб! – подвлачи Миливојевић.

 

Извор: Informer.rs