Издвајамо Свет

АМЕРИЧКИ ЕКСПЕРТИ ЗАПАЊИЛИ ЦЕО СВЕТ: „Русија би прегазила две НАТО земље за 36 сати!“

Стручњаци из „РАНД“ корпорације сматрају да би, у случају инвазије, руска војска ухватила НАТО „на спавању“, и без проблема окупирала Естонију и Летонију

Корпорација „РАНД“ која се између осталог бави анализом геополитичке ситуације у свету, спровела је истраживање чији резултати имплицирају да би Русији било потребно свега 36 сати да „прегази“ балтичке државе у саставу НАТО, односно Летонију и Естонију.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Стручњаци из „РАНД“ корпорације сматрају да би, у случају инвазије, руска војска ухватила НАТО „на спавању“, и без проблема окупирала Естонију и Летонију.

Како се наводи у студији, НАТО би свим силама покушао да ослободи престонице Ригу и Талин, али не би имао ни приближан број пешадије у односу на Русе, због чега би на крају био и поражен. Наиме, свих 27 руских батаљона поседују напредне борбене тенкове, док 12 НАТО батаљона не поседује ниједан, због чега би борба на земљи представљала „игру мачке и миша“, наводе стручњаци из поменуте корпорације.

„НАТО једноставно не може да одбрани звоје чланице које су близу Русије. Свако ко тврди супротно је недовољно упућен“, наводи се у истраживању.

Уз то, руска енклава Калињинград, окружена НАТО државама и наоружана бројним пројектилима била би још једна предност Кремља у односу на Алијансу.

Инвазија која би значила почетак Трећег светског рата

Ипак, остаје питање због чега би неко уопште спомињао инвазију једне велике силе на државе које су чланице најмоћнијег војног савеза на свету, осим ако циљ није изазивање панике и ширење непријатељских вибрација између истока и запада.

Уколико би Русија, као што се хипотетички наводи у студији, извршила инвазију на две суверене државе, које су уједно и чланице НАТО алијансе, то би се окарактерисало као отворен чин објаве рата најмоћнијем војном савезу на свету, после чега би све опције, укључујући и евентуални почетак Трећег светског рата, биле могуће.

„РАНД “ корпорација у својој студији као да заостаје најмање 30 година. Борбе прса у прса су биле могуће у Другом светском рату или у америчкој окупацији Вијетнама, али данас се у модерном ратовању таква врста борбе сматра застарелом.

Један од разлога, можда и најједноставнији је тај што копнена инвазија као по правилу доноси пораз ономе ко је започне, барем то показују случајеви у некој блиској историји.

Немачка и Аустро-Угарска у Првом светском рату доживеле су фијаско, о Хитлеровом шестогодишњем маничном терору да и не говоримо.

САД су добиле врућ шамар у поменутом Вијетнаму, као и Совјети у Авганистану, а америчка окупација Авганистана и Ирака проглашене су највећим војним промашајима 21. века.

Управо због свих наведених примера, а и очите модернизације у тактици ратовања, студија „РАНД“ корпорације могла би се комотно уврстити у научно-фантастично штиво.

Иначе, „РАНД“ је америчка непрофитна корпорација која је основана у оквиру авионске компаније „Даглас“ како би анализирала и истраживала у корист америчке војне авијације. Финансирају је директно америчка влада и приватни донатори.

 

Извор: Ало.рс/Д.С.