loading...
Издвајамо Србија

ДАЧИЋ: Република Српска можда чак већи државни и национални интерес од Косова

Република Српска је можда чак и већи државни и национални интерес од КиМ, али, Србија, без дилеме, никада неће признати Косово, поручује лидер СПС Ивица Дачић.

Он је, у обраћању на изборном конгресу социјалиста, истакао да су два важна документа потписана у време СПС – Резолуција СБ УН 12 44, као једини међународни правни документ који гарантује суверенитет и територијални интегритет Србије, и Дејтонски споразум, који је установио Републику Српску и, истиче, највеће је достигхнуће српског народа у 20. веку.

Поручио је да је обавеза Србије, од које нико не може да је одврати, да сарађује и са РС и са представницима српског народа у Хрватској, Црној Гори, Македонији и другим просторима.

“Пошто је Србија била гарант Дејтонског споразума, велика подршка и само то – Србија ће увек бити уз РС. Она је данас можда чак и већи државни и национални интерес од Косова”, рекао је Дачић.

Али, указао је, Србија никада неће признати понижење и једнострано проглашену независност Косова, што је принципијелно и чврсто опредељење.

“Чврсто стојима на томе да Србија не сме да буде понижена и да можемо само да имамо праведан компромис. Ако тога нема, нема те силе која ће Србију натерати да, по цену губитка националних и државних интереса улази у ЕУ, а губи косово. То је неупоредиво”, истакао је Дачић.

Дачић је истакао да је Косово и Метохија најтеже питање Србије.

Он је додао да су околности у којима се Србија бори такве да готово ништа није на нашој страни, али да је наша земља успела да преокрене ситуацију и да ниједно решење, па чак ни дискусија о решењу за Косово не може да се дешава без знања и учешћа Србије.

“Чврсто стојимо на томе да Србија не може бти понижена и може прихватити само праведни компромис”, рекао је Дачић, у говору којим је отворио 10. Конгрес СПС.

Нема те силе, каже, која ће Србију натерати по цену губитка националих и државних интереса да уђе у ЕУ, а да губи Косово.

“То је неупоредиво. Некада се говорило о нечасним понудама, а сада би било логичније да понуде да не уђемо у ЕУ, а да изгубимо Косово, с обзиром на однос ЕУ према Србији. Међутим, ми смо за европски пут Србије”, рекао је он.

Дачић је рекао да као председник партије може да каже да ниједан социјалиста никада није био издајник и да се тиме поносе.

Према његовим речима, налазимо се у критичном тренутку, у којем је на нашој генерацији да реши ово вековно питање, солуцијом која ће донети дуготрајни мир и стабилност будућим покољењима.

Истакао је да су околности у којима се Србија бори такви да готово ништа није на нашој страни.

Власт у Приштини се понаша као размажено дериште, које ломи све по соби, ако не добије оно што жели, а њихови политички родитељи то допуштају, не помишљајући да им извуку уши“, казао је Дачић.

Упитао је шта ће бити следеће после такси, формирања војске, и нагласио да се Србија бори за КиМ и за све Србе који тамо живе, а у томе, истакао је Дачић, имамо само себе.

„Морамо бити свесни тога. Србија је сопствени трудом успела да преокрене читав процес око КиМ, који је водио ка цементирању независности и укључење Косова у међународне организације. Тај тренд је заустављен. За сада је 12 држава повукло признање Косова као независне државе. Косово није примљено у УНЕСКО, није примљено у Интерпол“, подсетио је он.

Рекао је да му је председник Србије замерио што се превише радовао победи у Интерполу и рекао да је размишљао да би био тужан да смо изгуболи и да не може да буде тужан када смо победили.

Указао је да је у УНЕСКО најпре 92 земље гласало за пријем Косова, а три године касније, недавно – 76.

„50 земаља је било против, а сада 56. Успели смо да преокренемо ситуацију и то је оно што екстремним снагама у свету и Приштини смета. Њима смета то што не могу да добију све што су годинама и деценијама раније радили кршећи међународно право, оптужујцухи Србиј да је крива за наводно етничко чисћење и геноцид. Српски народ је највећа жртва геноцида у Хрватској, БиХ и на КиМ“, нагласио је он.

Принципијелни став СПС и владе Србије је, како је подвукао, да никада нећемо признати независност Косова.

 

 

Извор: Тањуг