Свет

Европа за викенд поново облачи „жуте прслуке“: У овим државама су најављени протести, а полиција излази на улице у највећем броју“.

Учесници актуелних протеста у Француској називају се „жутим прслуцима“ због флуоресцентних безбедносних прслука које носе, а овај имиџ преузимају и демонстранти у другим државама

У ишчекивању сутрашњих, петих заредом суботњих протеста, шеф париске полиције најављује да ће на улицама француске престонице поново бити распоређена оклопна возила и на хиљаде полицајаца.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Шеф полиције Париза Мишел Делпеш изјавио је за радио станицу РТЛ да безбедносне службе планирају да разместе исти број снага као и прошлог викенда, односно око 8.000 полицајаца и 14 оклопних возила.

Делпеш је навео да ће овог пута бити размештено више група патролне полиције чији ће задатак бити хватање вандала, пренео је АП.

Протести су поново најављени и у другим француским градовима, а демонстранти су одбили савет владе да одустану од протеста због напада на Божићном вашару у Стразбуру где је убијено троје, а рањено 13 људи.

Француски председник Емануел Макрон се ове недеље након серије протеста обратио Французима, међутим, они нису били задовољним његовим предложеним мерема, па су најавили наставак протеста и у наредном периоду.

Француске власти саопштиле су јуче да је преминуо још један припадник покрета „жутих прслука“, шести по реду, а након што га је ударио камион приликом блокаде пута у близини јужног града Авињона.

Локални званичници саопштили су да је возач камиона ухапшен и притворен након што је покушао да побегне са лица места, преноси АП.

У саопштењу се наводи да је повређеног демонстранта, након што га је ударио камион, збринула екипа Хитне помоћи, али да је током ноћи подлегао повредама.

Још пет демонстраната погинуло је у саобраћајним незгодама, док је више од 1.400 припадника „жутих прслука“ повређено у протестима против повећања цена горива откако су демонстрације почеле прошлог месеца.

Демонстранти су блокирали важне саобраћајнице широм Француске, а у Паризу су протести прерасли у нереде.

Учесници актуелних протеста у Француској називају се „жутим прслуцима“ због флуоресцентних безбедносних прслука које носе.

У Великој Британији су се ове недеље такође окупили демонстранти у жутим прслуцима, код Весминстерског моста. Ти људи су истицали да подржавају Брегзит и да се не слажу са оним што британска власт тренутно ради.

Потести на којима су учесници носили жуте прслуке су претходних викенда одржани и Белгији и Холандији, па се очекује да ће исто бити и ове суботе, иако још нема званичних инфомација.

ПРОТЕСТИ У ХРВАТСKОЈ

Протести „жутих прслука“ у Француској, који трају дуже од месец дана, подстакли су и остале да их копирају, па се сада слични протести најављују и у Хрватској.

Подстакнути успехом француских демонстраната, слични протести почели су да се одржавају и у другим европским земљама попут Белгије и Холандије, а сада се сличан покрет формира и у Хрватској, преноси Индеx.хр.

Тако је на Фејсбуку отворена група „Жути прслуци Хрватска“ која тренутно окупља око 10.000 људи. Групу је основала ванпарламентарна странка Слободна Хрватска.

Први протести хрватских „жутих прслука“ најављени су за ову суботу и то у три хрватска града, Загребу, Пули и Ријеци, с почетком у 12 сати.

Организатори на протесте позивају све оне који су незадовољни социјалним статусом и приликама које владају у политичком и друштвеном животу.

МАРKЕЛ ПРОТИВ ЖУТИХ ПРСЛУKА

Kанцеларка Ангела Меркел критиковала је немачку опозициону социјалиостичку партију „Леви“ због подршке „жутим прслуцима“ и протестима у Француској.

– Сматрам да је ваша неограничена подршка “жутим прслуцима“ скандалозна, јер нисте рекли ништа о насиљу на улицама – рекла је Меркелова посланику партије „Леви“ Фабију Де Масију, преноси АП.

Руководство те партије као позитивне види протесте у Француској јер, како кажу, представљају „отпор неолибералном и ауторитарном правцу“ председника Француске Емануела Макрона.

АУСТРИЈА УЖ ЖУТЕ ПРСЛУKЕ

Социјалистичка омладина (СЈ) Беча изразила је солидарност са „жутим прслуцима “ у Француској.

– Доле влада (председника Емануела) Макрона. Доле са аустрисјком владом. Живела међународна солидарност – саопштила је СЈ ове недеље преко Фејсбука и објавила фотографију својих чланова у жутим прслуцима.

СЈ је образложила да се солидарише са “ жутим прслуцима “ из више разлога.

– Исто као и у Аустрији, влада у Француској води политику супротно интересима грађана. Подржавамо њихове захтеве за укидање бескућништва, за веће минималне плате, солидаран пензиони систем, веће порезе за велике концерне и бољу социјалну помоћ – објашењено је уз захтев за једнакост страних и домаћих радника.

Ова подршка оштро је критикована, пре свега од Народне партије Аустрије (ОВП). Генерални секретар ОВП Kарл Нехамер рекао је да СЈ пдоржава насиље.

– Ако се СЈ сада солидарише с насилним екцесима, тиме толерише свесно и стотине повређених, разарања. То је забрињавајуће и мора се одбацити – поручио је Нехамер.

Изразио је наду да ће Социјалдемократска партија Аустрије (СПО) успети да уразуми своју омладину.

И преко Фејсбука солидарност СЈ са „жутим прслуцима“ изазвала је низ критика, пре свега уз подсећање да је Макрон социјалдемократа.

ОТВОРЕН БОЖИЋНИ ВАШАР У СТРАЗБУРУ

Божићни вашар у француском граду Стразбуру поново је данас отворен, мање од три дана након што се догодио терористички напад у коме је погинуло троје, а рањено 13 особа.

Нападача је полиција убила у четвртак увече, након што су га после два дана трагања за њим, пронашли и покушали да га приведу. Он је на то отворио ватру на полицајце који су узвратили ватру и усмртили га.

Град је био блокиран док је више од 700 полицајаца и војника ловило осумњиченог нападача, јавља ББЦ.

 

Извор: Telegraf.rs/Tanjug