Русија

Огласио се Путин: Укинуто

Председник Русије Владимир Путин потписао је уредбу о укидању специјалних економских мера.

Председник Русије Владимир Путин потписао је уредбу о укидању специјалних економских мера, које су уведене у марту као одговор на санкције, за један број страних инвестиционих фондова и развојних банака, наводи се у уредби објављеној у званичном онлајн регистру законодавних информација.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Међу њима су и Азијска банка за инфраструктурна улагања, Међународна банка за економску сарадњу, Међународна инвестициона банка, Руско-киргишки развојни фонд и БРИКС Нова развојна банка (НДБ), пренео је ТАС С.

Конкретно, они неће бити предмет поступка за трансакције успостављене у складу са уредбом председника од 1. марта о посебним економским мерама.

Поред тога, ове банке и инвестициони фондови су изузети од забране трансакција у страној валути које, између осталог, укључују депоновање девиза од стране руских резидената на рачуне отворене ван Русије.

Штавише, поменутим развојним банкама и инвестиционим фондовима укидају се и нека друга ограничења која су предвиђена мерама предузетим као одговор на непријатељске потезе САД и земље и организације које су им се придружиле.

Уредба о изношењу готовине веће од 10.000 долара

Руска Централна банка је овлашћена да издаје дозволе за изношење страног новца у готовини који прелази износ од 10.000 долара, на основу уредбе руског председника Владимира Путина објављеног на порталу правних информација.

Почетком марта, Русија је забранила повлачење готовине из земље која прелази 10.000 долара, пренео је ТАС С.

Председник Русије је уредбом дао Централној банци овлашћење за издавање дозвола за извоз већих сума новца од тог износа.

Како се наводи у уредби, дозволе се издају у случајевима и у складу са поступком које утврди Управни одбор Централне банке Руске Федерације.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг