Издвајамо Свет

НЕМАЧКА И ФИНСКА СТАЛЕ УЗ РУСИЈУ, НЕ ДАЈУ СЕВЕРНИ ТОК 2: Гасовод има да се гради у ИНАТ САД и РЕЗОЛУЦИЈИ ЕП!

Фото: Јутјуб

Немачка наставља да посматра пројекат гасовода Северни ток 2 као економски, а став Берлина се није променио упркос резолуцији усвојеној од стране Европског парламента, рекао је у портпарол владе у Берлину ТАСС-у

– Ништа се до сада није променило у позицији Немачке. Северни ток 2 је економски пројекат у првом степену, а савезна влада је то више пута наглашавала, али ипак овај пројекат има и политичку компоненту. Неопходна је јасна одредница у погледу улоге Украјине као транзитне земље након 2019. године. Ово остаје на снази – поручено је немачке владе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Европски парламент је у среду усвојио резолуцију којом је Северни ток 2 представљен као политички пројекат који представља претњу европској енергетској сигурности и позива на укидање изградње нафтовода.

Око 300 километара цеви је већ постављено у оквир Северног тока 2, а пројект би требало да буде готов до краја 2019. године.

Из Москве поручују да Европски посланици који се супротстављају Северном току 2 могу да убудуће као енергент користе дрва за огрев.

И став Финске, која је издала све неопходне дозволе за изградњу гасовода „Северни ток 2“, неће се променити упркос резолуцији коју је изгласао Европски парламент, која позива да се реализација тог пројекта обустави.

Саветник министра економије те земље Кари Клем поручује да су финске власти свесне да је та резолуција усвојена, али ипак све дозволе издате 5. априла ове године компанији „Норд стрим 2“ и убудуће ће важити.

Та одлука је донета у складу са финским законодавством и међународним конвенцијама, док се изградња гасовода врши у економској зони територијалних вода те земље, те се све то сматра чисто економским питањем енергетског снабдевања, додао је Клем.

– Фински државни савет, који је донео ту одлуку, са разумевањем се односи према бојазнима појединих земаља Европе изазваних питањима безбедности које тај пројекат носи са собом, али Финска нема никаквих конкретних националних интереса који би могле да промене наш став – закључио је Клем.

Парламент ЕУ је изгласао резолуцију којом се подржава затварање пројекта „Северни ток 2“. У тексту се наводи да је пројекат политички и да представља претњу по европску безбедност.

 

 

Извор: Информер