Србија

ЛАЗИЋ ПРОХОДАО ПОСЛЕ 47 ДАНА АГОНИЈЕ: Са лекаром ће морати сваки дан да вежба! Шта ће бити са Дарковим певањем?!

Дарко Лазић је после 47 дана направио прве кораке уз помоћ физиотерапеута, а почео је да вежба у сали, где ће убудуће имати електротерапије.

Певач је све бољег здравственог стања. Иако је пре 47 дана доживео тешку саобраћајну незгоду, певач је у понедељак уз помоћ штака и тима лекара у бањи у Младеновцу први пут успео да направи неколико корака. Наиме, Дарко је у преподневним часовима превезен у салу у којој ће убудуће вежбати, а тамо је успео да стане и потом и направи неколико корака. Лекари су сматрали да су му мишићи довољно ојачали, те да је спреман на овај велики корак, који је до пре неколико дана био незамислив.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Дарко је данас први пут направио неколико корака уз помоћ две потпазушне штаке са додирним лажним ослонцем на оперисану ногу и то у кинези-сали. Од данас је почео да вежба у сали и тамо ће убудуће имати електротерапију – каже одељенски лекар, доктор Милош Полексић.

Будући да је Дарко имао тешке повреде, лажни ослонац на повређену ногу биће спровођен све до краја децембра. Иначе, додирни или лажни ослонац подразумева да се током хода уз помоћ штака пацијент ослања на здраву ногу, а да повређеном прави покрете реципрочне покретима друге ноге, али не и да се ослања на њу. Лажни ослонац је битна ставка у рехабилитацији због одржавања покрета хода и активирања мишића и циркулације.

– Због врсте уграђене протезе, Дарко неће смети, осим лажног ослонца, да има ослонац на оперисану ногу све до 20. децембра. Потом ће се урадити РТГ снимак и консултовати надлежни ортопед ради даљег повећања ослонца на оперисану ногу – каже нам даље лекар.

Доктор је Дарку преписао и нову терапију, а осим електротерапије и кинезитерапије коју је до сада имао, Дарко ће сваког дана имати и радну терапију. Иначе, како даље сазнајемо, од петка је са певачем у рад укључен и логопед. Због трауматских повреда главе које је добио у саобраћајки, доктори су сматрали да је потребно да стручно лице испрати ситуацију и резултати су засад сјајни.

– Дарков говор је у потпуности очуван, али је од петка с њим укључен у рад логопед који са њим ради семантичке тестове и да би се проценила флуентност и резултати су охрабрујући. Морам да напоменем да ту нема речи о оштећењу говора. Логопед је искључиво укључен ради тестова за процену говорно-језичког статуса и неуропсихолошке дијагностике. То се стандардно ради код трауматских повреда главе – додаје даље доктор Полексић.

Певач решен да се потпуно опорави

Иако пролази кроз тежак период након саобраћајке, боравка на интензивној нези, операција, али и рехабилитације у бањи, Дарко је и те како мотивисан и решен да се потпуно опорави, а свакодневно слуша тим лекара који га саветује у лечењу. Испуњава све захтеве и додатно вежба у својој соби.

Дарку је девојка Марина велика подршка, а више њихових фоторгафија погледајте у наставку.

 

Извор: Kurir.rs/Blic.rs