Русија

РУСИ РАЗВИЛИ НОВО РАЗОРНО ОРУЖЈЕ

Званичници руске одбрамбене индустрије саопштили су да су развили дрон са термовизијском камером и интегрисали га са моћним термалним системом за надзор са више камера.

Цела платформа – за коју се верује да је прва те врсте – тестирана је у „оперативној области“ у Украјини, а почетна серија је већ ушла у производњу.

Агенција ТАСС наводи да је реч о првом дрону са домаћим термовизијским камерама који надзор може да врши и са тла и из ваздуха, што су биле способности које су, наводно, недостајале руским снагама.

– Тренутно је руска војска наоружана разним оптоелектронским средствима за прикупљање информација о терену у свим временским условима, укључујући термовизију. Истовремено, увек постоји дилема за оптичка и термичка средства за снимање – или имате велико видно поље или пружате високу детаљност слике – рекао је генерални директор Оптичко-механичког дизајнерског бироа „Астрон“ Владимир Попов.

Он напомиње да су руски инжењери одлучили да „интегришу“ „летећи термовизир“ у „систем за надзор земље“, решавајући дилему на неконвенционалан и „елегантан начин“.

Дрон може да детектује људе на удаљености до 800 метара и возила на 2.000 метара када „интелигентна уграђена аналитика истиче откривене објекте на екрану како би помогла оператеру“.

Додаје се да то сугерише да систем има дигитални маркер, сличан препознавању лица, који прати мету на екрану и покреће је помоћу базе података појединаца или војних возила.

Руски сајт „Авиејшон21“ наводи да је „уређај дизајниран да ради као део малих јединица, а главни задатак му је да идентификује објекте који имају термички потпис који се разликује од окружења“.

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс

Ознаке