Србија

Не може ЉИГАВИЈЕ! Тачи изразио жаљење због Бушове смрти, па поменуо НАПАД НА СРБЕ

Хашим Тачи (фото:ЈуТјуб

Бивши амерички председник, Џорџ Буш старији, преминуо је ноћас у 94. години. Његов мандат на челу САД обележили су походи на свет, а крајем мандата „дотакао“ је и Србију

Његова политика као председника базирала се махом на спољнополитичким одлукама као што су пад комунизма у Источној Европу и инвазија ирачког лидера Садама Хусеина на Kувајт 1990. године.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Са крајем комунизма Буш је на својој инаугурацији изјавио „Нови поветарац дува, свет је освежен слободом чини се да је поново рођен“. Буш је био кључни шраф за формирање међународне војне коалиције која је натерала Садама Хусеина да се повуче из Kувајта.

Иако је имао само један председнички мандат, председник Буш Старији упетљао се крајем њега и у ситуацију на пордучју бивше Југославије. Он је 1992. године упозорио тадашње српске лидере да су Уједијене нације спремне да ангажују војне снаге уколико се рат на Балкану прошири.

– У случају да Срби проузрокују конфликт на Kосову, Уједињене нације ће бити спремне да ангажују војне снаге против Срба на Kосово, али и у Србији – стоји у документу који је те 1992. године Буш старији послао тадашњем председнику Слободану Милошевићу.

У истом нападу на интегритет Србије стајало је да су УН спремне да користе силу и уколико би њихове снаге биле нападнуте у Босни. Буш је упозорио Милошевића да „не провоцира даља непријатељства у Босни у име босанских Срба“.

Буш је од стране свог народа био критикован да је запоставио питања из унутрашње политике и на изборима 1992. године га је победио Бил Kлинтон, ког грађани Србије поистовећују са америчким утицајем током ратова деведесетих, од ратова на KиМ до НАТО агресије на Србију 1999. године.

На овом делу захвалио му се данас и лажни председник самозваног Kосова Хашим Тачи који је на Твитеру изразио жаљење због смрти бившег америчког председника Џорџа Буша.

Он је изразио саучешће његовој породици и пријатељима и целом америчком народу.

– Kосово ће се заувек сећати његовог снажног упозорења Србији на Божић 1992. у заштиту Kосова. Тамо и тада нас је председник Буш натерао да верујемо у чуда – написао је Тачи.

 

Извор: Srbija Danas/Telegraf

Ознаке