Свет Србија

„Русија је СВЕСНА ко јој је ПРИЈАТЕЉ, Путинова посета је НАЈЈАЧА ПОРУКА“ ПОЗНАТИ АНАЛИТИЧАР о СТРАХУ који је изазвала на ЗАПАДУ

Председник Русије Владимир Путин је 17. јануара посетио Србију, и са председником Србије постигао низ важних споразума који ће осигурати будућност наше земље.

Посета је прошла величанствено, а крунисана је великим окупљањем народа на ком је више од 125.000 Срба поздравило Владимира Путина.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Аналитичар Драгомир Анђелковић каже да је Путинова посета долела Србији две изузетно важне ствари.

– Прво, то је додатно самопоуздање и конкретна подршка Русије у одбрани онога што су наши витални национални интереси, а то су Kосово и Република Српска. Србија је спремна на компромис по питању Kосова, али није спремна на капитулацију. Сваком ко жели од Србије капитулацију ово је порука да ми нећемо капитулирати, јер да хоћемо ми се не би оријентисали ка додатној сарадњи са Русијом. Друго, Путинова посета је показала да имамо подршку Русије у одбрани националних интереса на Kосову. Што се тиче Републике Српске, Србија чврсто стоји иза Српске у дејтонском формату, и имаће у томе апсолутну подршку Русије. Нису Срби ти који руше Дејтон нити праве проблеме, Срби само траже да се доследно поштује Дејтонски споразум и на томе инсистирају и инсистираће. То је геополитички и политички аспект посете.

Анђелковић коментарише и то како је ова посета виђена на Западу и од стране западних медија, наводећи да су западни медији са великом пађжњом пропратили Путинов долазак у Србију.

– Запад је врло прагматичан, и када види да нека земља нема алтернативу или нема храбрости да се бори за себе онда јој не да никакве уступке и према њој је врло арогантан и опресиван. Са оваквом поруком Москве и са оваквим нашим ставом ми отварамо капију на Западу, то је парадокс, али се заправо Запад према нама одмах другачије понаша.

– Писмо Трампа и став Америке према Приштини у вези са таксама сигурно је резултат осећања западних земаља да је потребно да не револтирају даље Београд, и да према нама имају фер однос ако не желе да нас гурну потпуно од себе.

– Западни медији су пажљиво пратили догађај, имали смо бројне екипе и потпуну посвећеност Путиновој посети. Али њихово извештавање по правилу није било ни објективно а ни пријатељско, јер Запад је свестан да учвршћивање веза Србије са Москвом повећава наш капацитет да се боримо за наше интересе, и свако ко жели да нас брзо сломи је забртинут због оваквог развоја догађаја. Због тога и њихови медији реагују негативно, а то показује колико они нису објективни што показује да су инструмент геополитичких сила, ма колико они нама причали да су објективни.

– То је међународни аспекат посете, а када се ради о унутрашњем аспекту потпуно је јасно, упркос разних празних прича да постоје неки проблеми на релацији Путин-Вучић да Вучић уистину ужива максимално поверење и пријатељски однос Путина, и да има његову личну подршку. Русија се не меша у унутрашњу политику на тај начин да има фаворите, али Русија је свесна ко је њој пријатељ и ко води такву спољну политику да је то у интересу и Руске Федерације и руско-српских односа. Евидентно су у Вучићу пре видели пријатеља, и свако ко буде тврдио супротно испада смешан. Испада да вређа не само Вучића него и Путина.

На питање какву поруку је Путин овом посетом упутио Анбалцима, Анђелковић каже:

– Албанцима је послата порука да не могу да рачунају на брзе успехе и једностране ефекте, да Србија евидентно има Русију чврсто уз себе, док са друге стране Америка није више уз Албанце као што је била док су демократе владале Америком. Албански фактор губи подршку на Западу јер разумни кругови у западним земљама схватају да се ни њима не исплати да подржавају великоалбански монструозни пројекат у мери као што је то некада био случај, док са друге стране Русија чврсто остаје на позицији подршке Србији.

 

Извор: Srbija Danas